×

SEKA Arşivi Araştırmacıların Hizmetinde

SEKA Arşivi Araştırmacıların HizmetindeKocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından eski Seka Kağıt fabrikasının restore edilmesiyle kurulan ve önümüzdeki aylarda açılması planlanan Türkiye’nin en büyük kağıt müzesi olan Seka Kağıt Müzesi’nin arşivinde bulunan bilgi ve belgeler araştırmacıların hizmetine sunuldu. Seka Kağıt Fabrikaları ve fabrika kurucusu Mehmet Ali Kağıtçı’ya ait arşiv kağıtçılık ve Kocaeli tarihi meraklıları için önemli bilgiler içeriyor.

Seka Kağıt Müzesi tarafından oluşturulan Dökümantasyon Merkezi’nde SEKA kağıt fabrikalarının kurucusu Mehmet Ali Kağıtçı’ya ait çoğunluğu İngilizce, Almanca ve Fransızca kitaplar ve süreli yayınlar yer alıyor. Kağıtçı’ya ait diploma, berat, sertifika, yazı makinesi, kağıt örnekleri, ölçüm aletleri ve fotoğraflarda arşivde bulunuyor. Ayrıca kâğıtçılıkla ve Mehmet Ali Kağıtçı’nın kendisiyle ilgili gazete kupürleri ve düzensiz de olsa gazete ve dergi koleksiyonları da arşivde bulunuyor.

Seka Kağıt Fabrikası personel lojmanı olarak kullanılan ve Seka Kültür Alanı içinde yer alan bina restore edilerek Seka Kağıt Müzesi Dokümantasyon Merkezine dönüştürüldü. Dokümantasyon Merkezi içerisinde SEKA Kağıt Fabrikaları kurucu müdürü Mehmet Ali Kağıtçı’ya ait eserlerden oluşturulmuş küçük bir Kağıtçılık İhtisas Kütüphanesi de yer alırken, kütüphanede 4 bin 392 kitap, 4 bin 481 dergi ve belge ile toplam 8 bin 873 adet eser yer alıyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Müzeler Şube Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet veren SEKA Kağıt Müzesi Dokümantasyon Merkezi’nde SEKA Kağıt Fabrikaları’ndan kalma ve SEKA Kağıt Müzesi koleksiyonuna ait evrak, fotoğraf, dergi, doküman ve multimedya türü materyaller bulunuyor. Kağıt Fabrikasından kalan 10 bin civarında fotoğraf orijinal ve dijital haliyle korunuyor. Ayrıca oluşturulan SEKA Kağıt Müzesi Müze Yönetim Sistemi yardımıyla araştırmacılar istedikleri bilgi ve belgeye dijital ortamda kolaylıkla ulaşabiliyor.

Dokümantasyon Merkezi’nde kitap ve dergiler için kütüphane oluşturuldu. Kompakt raf sistemli arşivde değerli ve korunmaya muhtaç evrak, fotoğraf ve dokümanlar asitsiz gömlek, asitsiz zarf ve asitsiz kutularda künye ve envanter bilgilerine göre muhafaza ediliyor.

Kaynak: http://beyazgazete.com