×

Fiziksel kitabı olmayan kütüphaneler giderek yaygınlaşıyor

ekitap kütüphanesi“Kitapsız” kütüphaneler artık o kadar da imkansız değil. Florida Teknik Üniversitesi‘nin, ilk defa bu sonbahar döneminde kullanıma girecek olan ve 60 milyon dolara mal olan kütüphanesinin içerisinde kağıt içeren tek bir kitabı bile yok. Mimar Santiago Calatrava’nın imzasını taşıyan kütüphane, diğer kütüphaneler gibi çalışma masaları ve sandalyelerine sahip. Bununla birlikte, binanın her yerinde kitaplıklar yerine kullanıma açık dizüstü bilgisayarlar ve tabletler bulunuyor.

Florida Teknik Üniversitesi’nin bu kütüphanesi geçtiğimiz yıllarda bu konseptle açılan bir avuç kütüphanenin arasında en yeni olanı. Kütüphane fiziksel kitaplar yerine, yayıncılarla olan anlaşmasının sonucunda öğrencilere her bir kitap başlığına bir defaya mahsus olmak üzere ücretsiz erişim hakkı veriyor. Başka bir öğrenci bu kitap başlığının e-kitabını alırsa, kütüphane otomatik olarak onu kendi koleksiyonu için sipariş veriyor.

Elbette, yazılı kaynakların eğitimde ve kütüphanelerde son derece büyük bir önemi var. Florida Teknik Üniversitesi’nin bu sıradışı kütüphane sistemi de okulun eğitim programı göz önüne alındığında daha iyi anlaşılabilir. Yeni açılan bu üniversite tamamen STEM, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik gibi alanlar üzerine odaklanmış durumda. Söz konusu programlar, bu yeni materyallerden örneğin bir edebiyat programına göre çok daha fazla yararlanıyor.

Bu sistem yine de üniversitenin kağıttan kitaplarla ilişkisini tamamen kestiği anlamına gelmiyor. Üniversitenin çevredeki diğer üniversitelerin sistemiyle uyumlu bir kitap ödünç alma programı var. Bununla birlikte üniversite, yakın zamanlarda kapanmış bir diğer teknik üniversiteden elde edilen yaklaşık 7000 kitaplık bir koleksiyonu barındırıyor. E-kitapları düzenlemeye alışkın olan yöneticiler ise şimdilerde bu kadar fiziksel kitapla nasıl başa çıkacaklarını düşünüyorlar.

Kaynak: http://bonpurloryan.com