×

Dijital Kitaplığa Verimlilik Ödülü

İstanbul Büyükşehir BelediyesiBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın  ülkemizin rekabet gücünün artırılmasına yönelik verimlilik çalışmaları kapsamında, her ölçekteki işletme ve kurumların verimlilik artışlarını desteklemek ve bu alanda gerçekleştirilen projeleri teşvik etmek amacıyla verdiği  “Verimlilik Proje Ödülleri”  Kamu Kategorisi Teşvik Ödülüne, kütüphanemizde yürütülen “Osmanlı Dönemi Nadir Eserlerin Kataloglanması, Dijital Ortama Aktarılması ve Elektronik Ortamda Kullanıma Sunulması” projesi layık görülmüştür.

131’i büyük ölçekli işletme olmak üzere, toplam 193 projenin başvurduğu Projenin ödül töreni  27 Nisan 2015 tarihinde Ankara ATO Congresium Kongre Merkezinde yapıldı. 5 ayrı kategoride verilen ödüllerde Kamu kategorisindeki “TEŞVİK” ödülü, İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’ne verildi.

“Osmanlı Dönemi Nadir Eserlerin Kataloglanması, Dijital Ortama Aktarılması ve Elektronik Ortamda Kullanıma Sunulması”  başlıklı proje ile ödüle layık görülen Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü adına ödülü Müdürümüz Sayın Ramazan MİNDER aldı.

İstanbul kalkınma ajansı desteği ile başlatılan proje İBB kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü Atatürk Kitaplığı koleksiyonlarında bulunan Osmanlı Döneminde basılmış Arap harfli baskı kitapların kataloglama, tarama ve web üzerinden ücretsiz erişime açılmasını hedeflemiş, Ocak 2013 – Ocak 2014 tarihleri arasında yürütülen iş süreçleri sonunda Şubat 2014’de araştırma dünyasının hizmetine sunulmuştur.

Proje sonunda oluşan ve 40.000 esere ait 4 milyon görüntüden oluşan sayısal arşiv http://ataturkkitapligi.ibb.gov.tr/ataturkkitapligi/index.php  adresi üzerindeki “Sayısal Arşiv ve E- Kaynaklar” sekmesinden kullanıma sunulmuş ve   kullanıma sunulduğu Mart 2014 ile Mart 2015 tarihleri arasında 464.082 kez erişim sağlanmış, yerli ve yabancı kullanıcılarımız erişim sağladıkları bu kaynakları ücretsiz olarak indirme, zaman ve mekan sınırı olmadan okuma şansına sahip olmuşlardır.
Selçuk AYDIN’ın 30/04/2015 tarihinde KUTUP-L’ listesine attığı mesajdan alıntı yapılmıştır.