×

Kütüphaneler öğrencilerin ders çalışacağı alanlar değilmiş!

Van’da 2011 yılında meydana gelen iki büyük depremin ardından kütüphane binasının hasar görmesi ile kütüphane geçici olarak Güzel Sanatlar Galeri Salonu’na taşınmıştı. Yeni bir kütüphane yapılmadığı ve eski bina da çürümeye terk edildiği için hala Galeri Salonu kullanılıyor. 31 Mart-6 Nisan arasında ülkenin bütün il ve ilçelerinde Kütüphane Haftası kutlanırken, 1 milyon 100 bin nüfuslu Van’ın Kütüphane binası yok.

Hasar gören bina çürümeye terk edildi

Evrensel’den Fazıl Erüş’ün haberine göre, kentte 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerde hasar gören fakat yıkılmayan Van İl Halk Kütüphanesi binası birçok kurum binası gibi çürümeye terk edildi. 3 yılı aşkın süredir kütüphane binasının kullanılmaması nedeniyle kente yeni ve modern bir kütüphane yapılması beklenirken, Van Kültür Merkezi’nin 2015 yatırım programının içerisine alınıp alınmadığı bile bilinmiyor.

“Kütüphaneler öğrencilerin ders çalışacağı alanlar değildir”

Geçici olarak Galeri’ye taşınan Van İl Halk Kütüphanesi’nde 27 bin kitap olduğu biliniyor. Öte yandan Van Güzel Sanatlar Galeri Salonu’nda hizmet veren kütüphanede öğrencilerin ders çalışacağı bir yer yok. Konuyla ilgili Evrensel’in görüştüğü Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, “Kütüphaneler öğrencilerin ders çalışacağı alanlar değildir. Buralar öğrencilerin kitap okuyabileceği, ödünç kitap alabileceği ve araştırma yapabileceği yerlerdir. Bu kütüphanemiz de bu işlevi görüyor” dedi.

Van Kültür Merkezi’nin 2015 Kalkınma Programı içine alındığı söylentileri olduğunu ancak buna ilişkin kendilerine şimdiye kadar net bilgi verilmediğini belirten Aktuğ, “Kütüphanenin 2015 yatırım programına alınıp alınmaması hakkında bilgi sahibi değilim. Ama kütüphanemiz tüm işlevlerini yerine getiriyor. Sadece öğrenciler gelip burada ders çalışamıyor. Ama istedikleri zaman gelip burada araştırma yapıp ödünç kitap alabiliyor. Kütüphanemizde şuan 27 bin kitap var. 3 ay içinde ödünç kitap almak için 57 öğrenci kütüphaneye kayıt oldu. Yıl sonuna kadar da 2 bin öğrencinin kayıt yapmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: http://gencgazete.org/

“Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ’un belirttiği konu doğrudur ve tüm kütüphanelerimizde olması gereken de budur; fakat çoğu kütüphanelerde bu durumun tersi yaşanmaktadır. Öğrencilere ders çalışma alanları oluşturulmalı ve kütüphaneler derslik ortamından arındırılmalıdır @bbyhaber”

6 yorum

comments user
Arkın

Kısmen doğru. Ders çalışmak için okuyucu salonları olmalı.Kütüphane rafı araştırmacılara açık olmalı. Ama kaç tane kütüphanenin yanında veya içinde okuma salonu var?Türkiyede değil, kendisini Johann Staten Üniversitesinde sanan yöneticiler var bu ülkede maalesef.

comments user
abs

Habere bakılırsa yer darlığından dolayı sadece ödünç kitap verilen bir kütüphaneden bahsediliyor. Sayın İl kültür müdürümüz de bu sıkıntıyı kütüphaneler ders çalışma yeri değildir diyerek açıklamaya çıkış yolu bulmaya çalışmış.

Yoksa kütüphaneler bir yönüyle tabiiki ders çalışma yeridir. Bu hem Türkiye’nin hem de dünyanın her yerinde böyledir.

Kütüphanede kitap okuyabilirsin ama ders çalışamazsın demek tuhaf bence.

comments user
Erdoğan çakar

Bence de Van İl Kültür ve Turizm Müdürü doğruyu söylemiş. Kütüphanede kendi kitaplarınla ders çalışma ikinci plandadıdr. Şartlar müsaitse buna izin verilebilir. Kütüphane bilginin toplandığı düzenlendiği hızlı ve ekonomik bir şekilde hizmete sunulduğu kurumdur. Görebiliyor musunuz bu tarifte ders çalışma diye birşey? Malesef kültür merkezlerimizde de yanılış anlaşılma var. Kültürle alakası olmayan birçok etkinlik kültür merkezlerinde yapılıyor ve bunun ceremesini Kütüphaneler ve Yayımlar Gernel Müdürlüğü,angaryasını kütüphane görevlileri çekiyor. Buraların görevleri de tanımlanmalı ve bu görev tanımına girmeyen etkinliklere izin verilmemeli.

comments user
ibrahim

BBYHABER ilgilenenler için hava kuvvetleri komutanlığı arşivcilik mezunu Sözleşmeli astsubay alacakmış
http://ilan.memurlar.net/ilan/31820/

comments user
ismail akman

İlk defa gerçekten biri doğruyu söylemiş. Kütüphaneler yıllardır amacı dışında kullanılıyor, kimse ses çıkarmıyordu. Bu durum kanıksandığından sanki Halk Kütüphanesi deyince öğrenci=ders ikilisi ana tema olmuştu. Bu çarpık durumu resmi ağızdan dile getiren Kültür ve Turizm Müdürünü tebrik ediyorum.

comments user
Gökçin Yalçın

Van Kültür ve Turizm Müdürü sn Muzaffer Aktuğu gerçekten kutlamak istiyorum.