×

Osmanlı Dönemi Basın Arşivi

İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire başkanlığı Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğünce hazırlanan ve İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından 2014 yılı Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı kapsamında hibe desteğine hak kazanan YEN-89 kodlu “Osmanlı Dönemi Süreli Yayınların Sayısallaştırılması” projesi Atatürk Kitaplığı’nda başladı. Kütüphane koleksiyonlarında bulunan ve 1828-1928 yılları arasındaki süreli yayınları kapsayan proje ile bahsi gecen tarihi gazete ve dergiler yüksek çözünürlüklü tarayıcılar ile taranıp sayı bazlı olarak kataloglanacaktır.

Kütüphane otomasyon programı üzerinde linklendirilecek görüntü ve katalog bilgileri sayesinde oluşacak olan Osmanlı Dönemi Basın Arşivi veri tabanı kütüphane web sitesi üzerinden tüm araştırmacıların hizmetine sunulacaktır.

İlgili projede çalışan personelimizin tamamına yakını Üniversitelerin Bilgi ve Belge Yönetimi bölümlerinden mezun, Osmanlıca okuma ve yazma bilgisine sahiptir.

Proje kapsamında 1.500.000 sayfa süreli yayın (gazete/dergi) dijital ortama aktarılacak olup, bu yayınlara bağlı 150.000 adet sayı katalog künyesi de çıkarılacaktır.

Kaynak:http://ataturkkitapligi.ibb.gov.tr/

1 yorum

comments user
Emrullah Güney

Gazeteler taranarak 3 işlem yapılabilir mi?
1. Cumhuriyet gazetesi. 1953-54 olabilir. Toroslarda Ala Geyik çizgi romanı yayımlanmıştı.
2. Cumhuriyet 1960-62…Ressam Salih Erimez’in Çanakkale Savaşları konulu çizgi romanı yayımlanmıştı.
3. Hürriyet Gazetesi, 1962-63…Karikatür sanatçısı Sururi Gümen’in CANBABA bant karikatürleri.

Bulunabilir mi?
Teşekkür eder, saygılar sunarım.
Prof Dr E. Güney