×

Ethem Sarısülük Kütüphanesi yıkım tehdidi altında

70’li yıllarda mahallelinin kendi emeğiyle yaptığı Mamak Halkevi binası, 12 Eylül Darbesi’nde Halkevleri’nin elinden alınıp Mamak Belediyesi’ne verilmiş; Ancak belediye burayı on yıllarca işlevsiz olarak kullanıp çürümeye mahkum etmişti. Haziran İsyanı’nda, polisin sert saldırılarına karşı günler boyu direnen Tuzluçayır Mahallesi halkı ise binayı tekrar geri alarak Kızılay’da polis tarafından başından vurularak öldürülen direnişçi Ethem Sarısülük için bir kütüphane kurdu.

Feyzullah Çınar Parkı’nın içinde bulunan kütüphane açıldığı günden bugüne 7’den 70’e mahallelinin kitaplarını alıp okuduğu, sohbet ettiği bir alan oldu. 70’li yıllardaki gibi dayanışma ile tadilat yapılan kütüphane yine dayanışma ruhu ile mahallelinin, esnafların desteğiyle ihtiyaçları karşılıyor.

Ancak mahalleli ile birlikte yaşatılan Ethem Sarısülük Kütüphanesi, şimdi yıkım tehdidi altında. Mamak Belediyesi, Ethem Sarısülük Kütüphanesi’ni yıkmak istiyor. Geçtiğimiz hafta kütüphaneye bir yazı göndererek yıkım kararını ileten belediye, şimdide Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne bir yazı göndererek yıkım için polis desteği istedi.

Ancak Mamaklılar, Haziran İsyanı’nın simgelerinden biri haline gelen Ethem Sarısülük’ün adının yaşatıldığı kütüphaneyi yıktırmayacaklarını söylüyor. Bu yüzden; Mamaklılar şimdiden olası bir yıkıma karşı 24 saat nöbet tutmaya başladı. Ayrıca bugün (20 Ocak) saat 19.00’da, kütüphanede mahalle halkı ile birlikte bir toplantı yapılarak yıkım tehdidine karşı nasıl mücadele edileceği belirlenecek.

Kaynak: http://www.sendika.org/