×

Dünyanın ilk “moda kütüphanesi” açıldı

Dünyanın ilk moda kütüphanesi olan LENA, Amsterdam Westerstraat’ta açıldı. Akşama bir düğüne davetlisiniz ama giyecek bir şey bulamıyorsunuz ya da önemli bir iş görüşmesi için giydiğiniz elbiseye kahve döküldü. Değiştirmek için zamanınız ve yenisini almak için paranız yok. Eğer Amsterdam’da yaşıyorsanız dert etmenize gerek yok. “Moda kütüphanesi“nde uğrayıp, bu sorunu kolayca halledebilirsiniz. Dünyanın ilk moda kütüphanesi olan LENA, Amsterdam Westerstraat’ta açıldı. Moda kütüphanesi fikrinin anası 29 yaşındaki Suzanne Smulders. Angela, Diana ve Elisa Jansen kardeşler de iş ortakları. Ayda 20 euro abonelik karşılığında isteyen dilediği kadar giysiyi kütüphaneden ödünç alabilecek. Abonelik istemeyenler ise, geçici kartlarla kütüphane hizmetinden yararlanabilecek.

İSTEDİĞİNİZ ÜLKEDE İSTEDİĞİNİZ GİYSİYİ BULUN

Üyeler, beğendikleri elbiseyi isterlerse satın alabilecekler. İsteyen üye de kullanmadığı giysilerini kütüphaneye vererek bunun karşılığında puan kazanacak. Kütüphanenin kurucularından Suzanne Smulders, moda dünyasının yoğun bir tüketime dayalı olduğunu söylüyor. Özellikle kadınların, büyük bir heyecanla satın aldığı giysilerden çabucak sıkıldığını anımsatıyor.

Smulders’e göre bu yoğun tüketim kaynakların hızla azalmasına, moda sektöründe çocuk işçilerin artmasına ve giderek büyüyen çöp dağlarına yol açıyor. Bu nedenle, moda alanında uzun soluklu çözümler de mümkün. Smulders, kütüphanenin bu çözümlerden biri olduğunu belirtiyor.

Suzanne Smulders ve arkadaşlarının amacı, moda kütüphanesini dünya çapında yaygınlaştırmak. Bu konuda çok umutlular. Smulders, “Düşünsenize tatile sadece el bagajıyla gidiyorsunuz. Elinizde kütüphane kartıyla istediğiniz ülkede istediğiniz giysiyi bulma olanağınız var. Dünyada o kadar güzel eşyalar var ki birlikte paylaşılması lazım” diyor. Moda kütüphanesinde günümüz modasının yanısıra eski moda kıyafetler de yer alıyor.

 habergetir.com