×

Kütüphan-e Türkiye Projesi Çocuklar için Türkçe-İngilizce Sesli Kitap Koleksiyonu

Kütüphan-e Türkiye Proje ekibiyle A.B.D.’nin Colorado eyaletinde bulunan bir sivil toplum kuruluşu olan Unite for Literacy (Okuryazarlık için Birleşelim) adlı kurum arasındaki işbirliği kapsamında, Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü lisans ve lisansüstü öğrencilerinden oluşan projede yer alan gönüllü ekip tarafından Mart 2014’ten beri yürütülmekte olan “Çocuklar için Türkçe-İngilizce Sesli Kitap Koleksiyonu” çalışması tamamlanmıştır.

0-8 yaş aralığındaki çocuklara yönelik hazırlanmış ve çevrimiçi olarak ücretsiz erişilebilen kitaplar, 24 Temmuz 2014 tarihi itibariyle http://www.uniteforliteracy.com adresinde yer almaktadır. Siteye girildiğinde sol üst köşede bulunan “Narration” (Anlatım) butonunun üzerine tıklandığında açılan dil seçenekleri menüsünden “Turkish” (Türkçe) seçilerek, koleksiyonun Türkçe-İngilizce düzenlenmiş kısmına ulaşılabilmektedir. Koleksiyonun çevrimiçi bağlantısı proje web sitesinde yer alacak olup, uygun gören pilot kütüphanelerimizin söz konusu çevrimiçi bağlantıyı kendi web sitelerinde ve/veya sosyal medya hesaplarında duyurmaları çalışmanın hedeflediği kitleye daha etkili ve daha hızlı bir şekilde ulaşmasını kolaylaştıracaktır.

Unite for Literacy kurumunun amaçları arasında A.B.D’de yaşayan Türk çocuklara kendi ana dillerinde kitapları okuyabilme olanağı sağlamak da olduğundan, kitapların bir kısmı yalnızca A.B.D.’deki yaşam esas alınarak hazırlanmış olup, projenin amaçları doğrultusunda bu kitapların Türkçe’ye çevirisi sürecinde uygun olanlar Türkçe’ye ve Türkiye’deki yaşama uyarlanmıştır. Ayrıca, Kütüphan-e Türkiye proje gönüllüleri tarafından yapılan çalışma ile Unite for Literacy koleksiyonunda İngilizce’den sonra en fazla sayıda kitabın bulunduğu dil de Türkçe’dir.

Kütüphan-e Türkiye proje ekibi olarak sadece Türkiye’de veya A.B.D.’de yaşayan çocuklara değil, dünyada Türkçe konuşan 8 milyon çocuğa (Unite for Literacy tarafından 2014 yılı Mayıs ayında Oxford’da yapılan Dünya Okuryazarlık Zirvesi’nde proje anlatılırken ifade edilen rakamdır) bu kitapları çevrimiçi ortamda ve ücretsiz olarak ulaştırılmıştır.

Prof. Dr. Mehmet Emin Küçük
Kütüphan-e Türkiye Projesi Direktörü