×

LoCloud (AB) Projesi Başladı

Temel çerçevesi, “Nitelikli Ağlarda Etkili Bilgi Yönetimi” olan ve LoCloud kısaltması ile isimlendirilen “Eurapeana Bulutunda Yerel İçerik” (Local Content in a Europeana Cloud) Projesi, 24’ü Avrupa Birliği üyesi 28 ülke (Finlandiya, Lüksemburg ve Malta dışında – bu ülkeler projenin sonraki aşamalarında yer alacaklardır.)  ile İzlanda, Norveç, Sırbistan ve Türkiye’nin yer aldığı 32 ortaklı bir Avrupa Birliği (AB) Projesidir. 2012 yılında ICT-PSP kapsamında başvuran 59 proje arasında kabul edilen 6 projeden birisi olan ve 1 Mart 2013 tarihinden itibaren 3 yıl sürecek Projenin Bilimsel Koordinatörlüğünü Norveç Kültür Bakanlığı, Proje Yöneticiliğini ise İngiltere’den MDR Partners yapacaktır.

Ulusal Koordinatörlüğünü Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nden Prof. Dr. Bülent Yılmaz’ın yürüteceği Projenin Türkiye ekibi aynı Bölümde çalışmakta olan Doç Dr. Özgür Külcü, Yrd. Doç. Dr. Yurdagül Ünal ve Araştırma Görevlisi Tolga Çakmak’tan oluşmaktadır. Projede uygulama kuruluşu olarak VEKAM (Vehbi Koç ve Ankara Araştırmaları Merkezi) yer alacaktır. Proje çerçevesinde Proje ortağı ülkelerde bulunan ve Europeana’ya aktarılan küçük ve orta ölçekli kütüphane, arşiv ve müze gibi kültürel miras kuruluşlarının kayıtları, geliştirilecek Europeana Bulutu’na taşınarak bulut bilişim teknolojisi uygulamaya geçirilecek ve bu kuruluşların dijital kayıtları çevrimiçi erişime açılacaktır. Türkiye Europeana Bulutu’nda VEKAM kayıtları ile yer alacak ve proje bu alanda nitelikli bilgi yönetimi-bulut temelli teknolojinin Türkiye’deki ilk örneği olacaktır. LoCloud Projesi 4 milyon yeni dijital kaydı Europeana aracılığıyla erişilebilir kılmayı amaçlamaktadır. Projeye ilişkin ayrıntılı bilgiye www.locloud.eu ve www.bby.hacettepe.edu.tr/projeler1.asp adresinden erişilebilir.

Kaynak: Prof. Dr. Bülent Yılmaz

LoCloud Projesi Resmi Basın Duyurusu Aşağıdadır:

Yerel İçerik Europeana Bulutunda: 28 Ülkeden 32 ortaklı LoCloud İyi Uygulama Ağı Projesi başladı.

LoCloud İyi Uygulama Ağı Projesi 19-20 Mart tarihlerinde Oslo’daki Norveç Ulusal Arşivinde resmi olarak başlatıldı. 19-20 Mart 2013 tarihlerinde düzenlenen toplantıda 28 farklı ülkeden 32 ortak, projenin gelecek üç yılı ile ilgili etkinlikleri sunmak, planlamak ve tartışmak için biraraya geldi.

Küçük ve orta ölçekli müzeler, arşivler ve kütüphaneler gibi kurumlardaki içerik, dijital Avrupa arenasında halen yeteri kadar temsil edilmemektedir. Bulut tabanlı teknolojiler bu çerçevede küçük ve orta ölçekli kurumlardaki içeriğin çevrimiçi ortamda yer alması için uygun ve kullanıcı dostu çözümler sunmaktadır.

LoCloud Projesi, küçük ve orta ölçekli kurumların dijital kaynaklarını biriktirmek ve Avrupa Kütüphane, Müzesi ve Arşivi olarak da bilinen Europeana.eu aracılığıyla bu kaynakların çevrimiçi ortamda erişilebilir olması için bulut tabanlı teknolojiler ve hizmetler geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Proje, yerel içeriğin birleştirilmesi için bulut tabanlı teknoloji altyapısının gücünü araştıracaktır. Projede ayrıca ilgili konularda kullanıcılarca üretilmiş içeriği tutmaya yönelik bir Wikimedia uygulaması, tarihi yer adına ilişkin bir gazetteer, yerel tarih ve arkeoloji ile ilgili çok dilli sözlükler, coğrafik yer ve üstveri zenginleştirmesi sağlayan çeşitli mikro hizmetler geliştirilecektir.

LoCloud Projesi etkinlikleri sonucunda, 4 milyondan fazla materyale ait dijital içerik Europeana aracılığıyla erişilebilir hale gelecektir.

LoCloud projesi, teknik partnerler, içerik sağlayıcılar, birleştirme hizmetleri ve çok güçlü bir konsorsiyumu oluşturan özel uzmanlık alanlarına  sahip ortaklardan oluşan geniş bir gruba dayanmaktadır. Proje koordinatörü Norveç Ulusal Arşivlerinden Gunnar Urtegaard, “yakın toplantılarda içerik sağlayıcılar ve kullanıcılar için basit bir yapı oluşturulup, bu iki grup arasındaki karmaşıklık giderilirse, projenin potansiyel olarak büyük bir başarı sağlayacağının” altını çizdi.

İletişim
Gunnar Urtegaard
gunurt@arkivverket.no
National Archive Norway/Riksarkivet
Box  4013 Ullevål stadion
0806 Oslo
Norway

Editörler için Notlar
Europeana.eu Avrupa,daki galerilerde, kütüphanelerde, müzelerde, arşivlerde ve görsel-işitsel koleksiyonlara yönelik dijitalleştirilmiş içerğie erişim sağlar. Europeana.eu son güncellemelere göre Avrupa kıtasındaki devletlerde yer alan 2200’den fazla kuruma ait 26 milyonun üzerinde kitap, fotoğraf, resim, film, ses kaydı ve arşiv kaynaklarını içermektedir. Konuyla ilgili detaylı bilgi http://www.europeana.eu/portal/  adresinde bulunabilir.

LoCloud, Avrupa Komisyonu tarafından Europeana’nın ve içeriğinin geliştirilmesi için desteklenen proje paketlerinden biridir. Proje, bulut bilişim teknolojilerinin gücünü Europeana için küçük ve orta ölçekli kurumlar odağında araştıracaktır. LoCloud projesi küçük ve orta ölçekli kurumlara ait içeriğin ve bu içeriğe yönelik üstverilerin Europeana.eu üzerinden sunulmasını ve bu kapsamda destek sağlamayı amaçlamaktadır. Bu amaca ulaşmak için bir dizi hizmet ve araçlar; teknik, semantik ve becerilere yönelik engelleri azaltmak ve Europeana’yı genişletmek için geliştirilecektir.

LoCloud projesi, daha önce gerçekleştirilmiş olan iki İyi Uygulama Ağı projesinin geldiği nokta üzerine yapılandırılmayı amaçlamaktadır. Bu projeler: CARERA, Arkeolojik ve Mimari miras için kurumsal arşiv tabanlı bir toplayıcının geliştirilmesi ve Europeana Local, yerel kurumların kendi bölgesel ve ulusal toplayıcılarıyla Europeana’ya içerik oluşturmasıdır. Bu proje sonucunda 5 milyonu aşkın materyal Europeana’ya aktarılmıştır.

LoCloud web sitesi Nisan ayı sonunda: www.locloud.eu adresinden kullanıma açılacaktır.

LoCloud Projesi, Avrupa Komisyonu ve İletişim Teknolojileri Politika Destek Programı tarafından birlikte desteklenmektedir.