×

YDÜ, Dünyanın en büyük Kütüphane Otomasyon Sistemini hayata geçiriyor

Yakın Doğu Üniversitesi ile T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde gerçekleştirilen, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 1112 halk kütüphanesinin kullanımına sunulacak, kütüphane otomasyon sistemi ile ilgili çalışmalarda son aşamaya gelindi. KOHA tümleşik kütüphane sistemine göç projesi, kullanıcı sayısı, bibliyografik kayıt sayısı ve kullanacak kütüphane sayısı bakımından- lib-web-cats verilerine göre – bu güne kadar yapılmış en büyük özgür kütüphane yazılımı göçü projesi olmakta. Türkiye’nin en önemli bilişim organizasyonlarından olan ve bu yıl Akdeniz Üniversitesi’nde yapılan Akademik Bilişim 2013 Konferansı’nda, İnovasyon ve Bilişim Teknolojileri Merkezi Yazılım Geliştirme Uzmanlarından Şenol Korkmaz, İlker Dağlı ve Mustafa Arıcı tarafından konu ile ilgili bir seminer verildi.

İnovasyon ve Bilişim Teknolojileri Müdürü Ali Erdinç Köroğlu’nun da katılımda bulunduğu seminerin oturum başkanlığı, kütüphanecilik konusunda Türkiye’nin en önemli otoritelerinden kabul edilen Prof. Dr. Mehmet Emin Küçük tarafından gerçekleştirdi.

Özellikle kütüphanecilerin ilgi gösterdiği seminerde, İnovasyon ve Bilişim Teknolojileri Merkezi Yazılım Geliştirme Uzmanlarından Şenol Korkmaz, İlker Dağlı ve Mustafa Arıcı proje ile ilgili açıklamalarda bulundu:

“DÜNYANIN EN BÜYÜK KÜTÜPHANE OTOMASYON SİSTEMİ ENTEGRASYONU PROJESİ”

Bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı kütüphane otomasyon sistemi projesi olma özelliğini taşıyan proje çerçevesinde, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 1112 halk kütüphanesinin 1 milyondan fazla mevcut kullanıcısı 8 milyondan fazla kitap kaydı içeren katalog üzerinde, internet tabanlı işlem gerçekleştirebilecek.

Proje kapsamında, mevcut yazılımın kullandığı PostgreSQL veri tabanı yönetim sistemindeki, kullanıcılar,ödünç verme kayıtları v.s KOHA’nın kullandığı MySQL veri tabanı yönetim sistemine aktarıldı.Aktarım sırasında kayıtlardaki veri kirliliği büyük oranda giderildi.Örneğin 14 binden fazla farklı kullanıcı grubu, standart 6 gruba indirgendi.

“İHTİYAÇLARA UYGUN HALE GETİRİLDİ”

YDÜ Yazılım Geliştirme Uzmanlarının katılımıyla, T.C Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü bünyesinde düzenlenen bir dizi çalışma toplantısı sonucu, YDÜ Büyük kütüphane ve TBMM Kütüphanesi tarafından kullanılmakta olan kütüphane otomasyon sistemi, halk kütüphanelerinin ihtiyaçları doğrultusunda yeniden şekillendirildi.

“ÇALIŞMALARIMIZDAN TÜM DÜNYA FAYDALANIYOR”

Açık kaynaklı ve özgür yazılım olan KOHA tümleşik kütüphane sistemine yapılan katkılar tüm dünya ile paylaşılıyor. YDÜ Büyük kütüphane kurulduğu günden bu yana yazılıma yapılan tüm iyileştirme ve ilave özellikler, diğer kütüphanelerin de kullanımına sunuluyor. Böylece Yakın Doğu Üniversitesi’nin kütüphanecilik deneyimi KKTC ve Türkiye sınırlarını da aşıp tüm dünyaya hizmet ediyor.

Mevcut 8 milyondan fazla materyal ve katalog bilgisi MARCXML standartlarına uygun hale getirildi, yinelenen kataloglar birleştirildi, mevcut demirbaş numaralarındaki milyonlarca yineleme, eski materyal numarası ile tarama yapmaya müsade edebilecek bir algoritma geliştirilerek kütüphane kodunu da içeren eşsiz barkod numaralarına dönüştürüldü ve MARCXML kayıtları hızlı tarama için zebra sunucusunda indekslendi.

Kullanılan KOHA sürümünde mevcut olmayan birçok özellik eklendi. Bunlardan bazıları, T.C Kimlik no doğrulama, birçok alanda toplu barkod dosyası ile işlem yapma, 30’dan fazla yeni kullanıcı yetkisi, düzenli ifade tanımlayarak doğrulama, kütüphane kodu içeren otomatik barkod oluşturma, belirli marc alanlarını otomatik oluşturma.

Proje tamamlandıktan sonra kod temizleme aşaması bitirilerek, eklenenler ise özgür yazılım olarak paylaşılacak.

KKTC ve Türkiye basınında ilgi uyandıran proje, son olarak uluslararası kütüphane otoritelerinin de yakından takip ettiği “KOHA Community Newsletter” gazetesinin Ocak 2013 sayısında “Koha Migration in Turkey” başlığı ile haber yapıldı.

Kaynak:http://www.kibrispostasi.com