×

İzmir, Türkiye’nin “Arşiv” kenti oluyor

İzmir Ticaret Organize Sanayi Bölgesi’nde özel girişim tarafından iş dünyasına arşivleme hizmeti verecek ”Kod-A Dijital Arşivleme Merkezi’nin açılışını Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım yaptı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir’in gerçekleştirilen yatırımlarla bilişimin başkenti olacağını, bunun adımlarının da atılmaya başlandığını söyledi. Yıldırım, İzmir Ticaret Organize Sanayi Bölgesi’nde (İTOB) özel girişim tarafından iş dünyasına arşivleme hizmeti verecek, ”Kod-A Dijital Arşivleme Merkezi”’nin açılış törenine katıldı.

Törende yaptığı konuşmada, geçen yıl yapılan milletvekilliği genel seçimleri öncesinde, İzmir’e yönelik ”dijital arşiv kenti” projesini açıkladığını, o dönemde bunun yeteri kadar anlaşılamadığını ve ”hayali iş mi kuracaksınız” diyenlerin olduğunu ifade eden Yıldırım, bugün 700 kişiyle başlayan tesise, 2 bin çalışanın daha geleceğini belirtti.Yıldırım, iş dünyasında yazışma ve arşiv sistemlerinin kökten değiştiğini, milyonlarca işin yazı, evrak ve kağıt olmadan yapılır hale geldiğini, buna rağmen dünyada halen 4 milyar ağacın bu iş için kesildiğine işaret ederek, ”Bir yandan yeşili koruyalım derken, hala çevreyi katletmeye devam ediyoruz. Bu tesislerin geçmişe yönelik hafızayı geleceğe taşıma yönünde de faydası var” dedi.

İzmir’in, geçmişiyle tarihin, kültürün, turizmin hafızası olduğunu, ”dijital arşiv kenti” projesiyle artık devletin ve şirketlerin de hafızası olacağını kaydeden Yıldırım, şunları kaydetti: “İzmir bilişimin de başkenti olacak. Bunun adımlarını da burada atmış bulunuyoruz. Bugün 700 gencimiz iş, aş sahibi oldu. 700 kişiyi çalıştıracak fabrika kursanız yapacağınız yatırım miktarıyla şurayı açmak için yapılan arasında 10 kat fark var. Bu sanayi bölgesinde çalışan sayısı 10 yılda 3 bine ulaştı, bir sene olmadı 700’ü tek bir firma sağlamış. İzmirliler adına, İzmir gençleri adına teşekkür ediyoruz. Ama bu iş burada kalmayacak. Bir iki sene içerisinde bu alanda 10 bin kişiyi istihdam edersek hiç şaşırmayın.”

OSB’lere eleştiri
Bakan Yıldırım, organize sanayi bölgeleri (OSB) yönetimlerinin yeni yatırımlar konusundaki yaklaşımını da eleştirdi. Kod-A şirketinin İzmir’de yatırım için yer aradığı sırada, şehir merkezine yakın sanayi bölgelerinin metrekareye bin dolar istediğini dile getiren Yıldırım, şunları söyledi: ”İzmir’e iş aş sağlayacak bir tesis burası. El insaf be kardeşim. Gökdelenden yer alsan bile metrekaresi 15 dolar. Allah’ın arazisini devlet tahsis etmiş, bu kadar fırsatçılık olur mu- Bunu da söylemek lazım. Herkes ‘İzmir için bir şey yapalım’ diyor, ama arkada bir şey yok. ‘Hadi gelin yapalım’ dediğimiz zaman, bir bakıyorsunuz kimse yok. İzmir’e bir şey yapacaksak herkes elini taşın altına koyacak, gayret edecek.”

”Sektör patladı gidiyor”
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer ise Türkiye’de bilişim sektörünün ”inanılmaz bir hızla” gelişim gösterdiğini dile getirdi. Geniş bantla ilgili gelişimi rakamsal olarak kendisinin dahi artık ezbere takip edemediğini dile getiren Acarer, ”Geniş bantla ilgili rakamlar hızla artıyor. Ben de rakamı tutturamıyorum, çünkü sektör patladı gidiyor. Bu ulaştığımız rakamlar 10 sene öncesi için hayaldi, şimdi hepsi bir realite. Bilişim sektörü Türkiye’nin şu anki konumu ve 2023 hedeflerine çok büyük destek veriyor” dedi.

Türk Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz da son dönemde ”3D” olarak adlandırılan ”dijital yaşama dönüşüm, değer odaklı müşteri memnuniyeti ve dünyaya açılma” vizyonunu uygulamaya koyduklarını, bugünkü açılışın da bu vizyonun bir sonucu olduğunu ifade etti. Açılan merkezle Türk Telekom’un 81 ildeki bin 700 noktasından İzmir’e belge akacağını ve İzmir’de dijitalleşeceğini belirterek, ”İzmir, gelecekte Türkiye’nin arşiv kenti olacak” diye konuştu. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, altyapılarını en yeni teknolojilerle modernize ettiklerini, bu kapsamda Vodafone’un dijital hafıza merkezini İzmir’de oluşturduklarını bildirdi. Kod-A Genel Müdürü Ersin Taşkın ise 700 istihdamla başladıkları yatırımın 2 bin çalışan kapasiteli olduğunu ve 10 bin istihdamlık ”Kod-A Bilişim Şehri” vizyonunun ilk adımını oluşturduğunu kaydetti. İTOB’da 10 milyon liralık yatırımla kurulan merkezde ilk etapta, 700 çalışanla Türk Telekom, TTNET ve Vodafone şirketlerinin arşivlemesini gerçekleştireceği bildirildi.

Kaynak: http://www.gazeteyenigun.com.tr