×

Kütüphanelerde engel kalmadı

İl ve ilçe halk kütüphanelerinde Bilgiye Erişimde Engelli Değilsiniz (BİLED) Projesi hayata geçirildi. Görme engellilerin bilgi kaynaklarına ulaşmasını kolaylaştırmak, kişisel gelişimlerine ve özgür zamanlarını değerlendirmelerine katkıda bulunmak, ailelerin eğitim aldıkları kurumlara destek sağlamak amacıyla 81, il ve ilçede başlatılan BİLED Projesi tanıtıldı.

 Konya İl Halk Kütüphanesinde yapılan proje tanıtımına kütüphane müdürü Hasan Coşar, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, Sakatlar Derneği Başkanı Ahmet Mıhçı, Görme Engelliler Derneği Başkanı Veli Özağan ve işitme engelli vatandaşlar katıldı. Dün gerçekleşen tanıtımda konuşan Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, halk kütüphanelerinin tanıtımını yaparken, “Halk kütüphaneleri, toplumun her türlü bilgi gereksinimini karşılayan, bulunduğu yörenin kültürel-sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkı sunan, çoğulcu kültürü destekleyen toplumsal kuruluşlardır” ifadelerini kullandı. Hiçbir ayırım gözetmediklerini söyleyen Çıpan,”Toplumun bütün kesimlerine hizmet götüren halk kütüphanelerinin değişen dünyanın modern yapılandırılmalarına paralel olarak, teknolojik ve toplumsal dönüşümlere uygun hayata geçirilmesi, bakanlık olarak temel hedeflerimiz arasındadır” dedi.

Proje kapsamında Ekran Okuma Programı, Ekran Büyütme Programı, Sensorlu Kitap Okuma Makinesi ve Masaüstü Büyüteç Sistemi de tanıtıldı. Görme engelli vatandaşlarımız Ekran Okuma Programı ile bilgisayar ekranında görüntülenen metinsel bilgiler doğal insan sesi ile seslendirilerek neyi, nasıl, ne kadar duyacaklarını belirleme imkânına sahip olacaklar. Ekran Büyütme Programı ile sadece yüzde 5 oranında görebilen engellilerimiz bile gözlerini yormadan ve başkalarından yardım almadan rahatlıkla kullanma imkânına sahip olacaklar. Sensorlu Kitap Okuma Makinesi ile görme engelli kullanıcıların kitap, dergi, gazete gibi metinleri dinleyebilecekler. Masaüstü Büyüteç Sistemi ile de yazı yazma, okuma, bulmaca çözme, resim yapma el işleri yapma ve benzeri günlük aktiviteleri başkalarına bağımlı kalmaksızın gerçekleştirebilecekler.

Kaynak: http://www.memleket.com.tr