×

Türk Dan Brown iş başında-Vatikan

Dünyada milyonlarca adet satan Dan Brown’un ‘Da Vinci’nin Şifresi’ adlı romanına ilham olan tarihi 5’inci yüz yıla kadar uzanan Vatikan Kütüphanesi’nde tasnif ve katalog düzenleme izni Türk araştırmacılara verildi. Yüz binlerce el yazması kitap, bir buçuk milyon yazılı eser ve dünya tarihinin en önemli anlarını anlatan sayısı yüz bine yakın olduğu tahmin edilen tarihi belgenin bulunduğu ünlü Vatikan Kütüphanesi’nde çalışmak için izin alan Türk araştırmacı Taceddin Kayaoğlu, Vatikan yolculuğu öncesi STAR’a konuştu.

Vatikan’ın her ülkede bulunan adamları sayesinde dünyanın en büyük ve en gizli arşivine sahip olduğunu söyleyen Kayoğlu, “Vatikan’ın ünlü kütüphanesindeki eserleri tasnif etme ve katalog oluşturma iznini aldık. Bu sırada bize yüz binlerce belge de verilecek. O belgelerde Osmanlı’nın yüz yıllar boyunca ayakta kalmasını sağlayan kültürel kodlarını Vatikan’ın gözünden göreceğiz. Umudumuz Cem Sultan olayını, İstanbul’un fethini, İnebahtı Deniz Savaşı’nı ve pek çok olayı, tarihte bilinmeyenleriyle ortaya çıkarmak.” dedi.

‘Cem Sultan olayını çözeceğiz’

Kayaoğlu, şunları söyledi: “2010’daki düzenleneme ile kütüphanede aynı anda 40 kişinin bulunmasına izin verilecek. Biz 77 kamera ile izleneceğiz. Hangi kitabı aldığımız, hangi sayfasını okuduğumuz bilinecek. Karşımıza da Osmanlı ile ilgili pek çok bilginin çıkmasını bekliyoruz. Osmanlı bölümü kütüphanede 5 ayrı bölümde muhafaza ediliyor. 500’e yakın Osmanlı belgesi olduğunu düşünüyoruz. Orada toplam 70 bin el yazması belge var. Cem Sultan olayı, İstanbul’un fethi ve İnebahtı Deniz Savaşı’na ilişkin olarak Vatikan Kütüphanesi’nde yazılı eserler içinde belgelerde bilgiler bulunduğunu tespit ettik. Cem Sultan orada tutulurken, Fatih ile nasıl pazarlıklar yapıldı, neler yaşandı öğrenebileceğiz. İstanbul’un fethinde bizim resmi tarihimizde olmayan ne tür olaylar yaşandı, bunu Vatikan’ın gözünden göreceğiz.” Kayaoğlu, Dede Korkut’un eserinin iki orijinal kopyasından birinin Vatikan’da olduğunu ve o kitabı yayınlamak istediğini belirtti.

Papa bizi 77 kamerayla gözetleyecek

“Rinaldo Marmara’nın girişimleri ve Vatikan Büyükelçisi Kenan Gürsoy’un çabaları ile Vatikan’da çalışma izni aldık” diyen Kayaoğlu, “Bize Yunus Emre Vakfı maddi destek sağladı. Bu sayede ben, Prof. Dr. Mevlüt Kaplan, Doç. Mehmet Gümüştekin, Prof. Belkıs Gürsoy kimsenin kolay kolay giremediği Vatikan Kütüphanesi’nde çalışacağız.” şeklinde konuştu. Kayaoğlu, Vatikan’daki belge saklanımının 3’e ayrıldığını belirterek şunları söyledi: “Birincisi Vatikan Kütüphanesi’dir. Bu kütüphanenin temelleri İsa’dan sonra 400 yılında atılmıştır. O tarihten itibaren Vatikan’a dünyanın tüm ülkelerindeki önemli el yazması eserler, matbaanın icadından sonra basılı eserler ve el yazması tarih notları gönderilmiştir. Vatikan Kütüphanesi’nde bu eserler görevli yüksek din adamı kardinaller tarafından korunmaktadır. Vatikan’da ayrıca bir gizli arşiv bulunmaktadır. Bu arşive kardinaller ve Papa girebilir. Bir de özelin de özeli bir başka arşiv vardır ve buraya sadece Papa girebilir. O arşivlerde, dünyanın merak edilen en önemli sırlarına ilişkin belgeler ve bilgiler bulunduğu tahmin ediliyor. Fakat kimsenin bunların ne olduğu hakkında tevatürden başka bir diyeceği yok. Kütüphane, Papa’nın odasının arkasında bulunur ve Papa bu kütüphaneyi her zaman gözetler. Kütüphanede de 1,5 milyon basılı kitap, yüz binlerce el yazması kitap ve belge bulunuyor”

Kaynak: http://www.stargazete.com