×

E-kitap mı yoksa babadan kalma bildiğimiz kitap mı?

Kitapların dijital dönüşümü okuma alışkanlıklarını değiştirirken, elektronik kitap okuyucular teknolojinin tüm nimetlerini kitapseverlere sunuyor. Son 6 yılda Anadolu’da 5000’in üzerinde kitapçının kapandığı, okuma oranlarının TV izleme oranının 10’da birinden de düşük olduğu güzel ülkemde e-kitap okuyucuların neden diğer ülkelere göre yeterince popüler olamadığını anlamak çok da zor değil sanırım. Ama olsun en azından o da ne diye sormuyor artık çoğu insan, bu da bir gelişmedir.

Amazon Kindle’ı çıkardığı 2007 yılından beri e-kitaplar dünya genelinde popüler olmaya başladı. Öncesinde internetten indirip bilgisayar ekranından okumak ne kadar eziyetliyse, Kindle ve sonrasında Nook (Barnes&Noodles’ın E-kitap okuyucusu) ve Sony’nin okuyucuları ile yeni bir çağ başladı. En çok 20’lik gençlerin ilgisini çekeceği düşünülürken 50 yaş üstü gençler talepleriyle herkesi şaşırttı. Neden mi? Gelin birlikte avantaj ve dezavantajlarını inceleyip görelim.

Kitap başkadır, hele o kokusu yok mu? Okumayı seven her birey okuduğu kitapla bütünleşir, rafından eksiltmeye kıyamaz, parçası haline gelir. Kitapçı gezmenin sağladığı keyfi bilmiyorum başka hangi dükkan verebilir insana… Sahafa girince kokudan sarhoş olmamak işten bile değildir. Fakat tüm bu güzellikler bir yana dursun e-kitabın sunduklarını da es geçmek haksızlık olur.

50 yaş üstü gençlerin e-kitap heyecanının başlıca sebebi bozulmaya başlayan gözlerinin kitapların küçücük fontlarında çok yoruluyor olmasıydı. E-kitabın fontlarını isteğe göre ayarlama özelliği birçok insanın gözlerini kurtardı ve bu da kendi aralarında popülaritesini yaymalarına olanak sağladı. Hala tabletleri özelikle de Ipad’ı e-kitap okuyucu olarak gören ve tablet varken ekstra bir masrafa ne gerek var diye düşünen insanlar çok olsa da e-kitap okuyucuların basılı bir kitapmışçasına göz yormama özelliği ile tabletler yarışamıyor. E-mürekkep denen teknoloji ile ışığı ortama göre ayarlayarak normal bir kitaba yakın görüntü elde ediyor ve gözleri tabletlerdeki LCD kadar yormaktan kaçınıyorsunuz.

E-kitap okurken çeşitli animasyonlarla okuduğunuzu daha eğlenceli hale getirmeniz, bilgiye çok fazla çaba sarf etmeden anında erişmeniz mümkün. İşte animasyonlu e-kitaplara örnek:

Evinizde yer tutan yüzlerce kitabı tek bir cihaz içersinde saklayabilir, tamamen gerçek bir kitap deneyimi yaşayabilmeniz için üretilmiş bazı modellerle üzerine kendi el yazınızla not bile alabilirsiniz. Bir diğer avantajı çevreci olması, binlerce kitabı basmak için kullanılan kağıdı düşünecek olursak e-kitap fikrine çevrecilik ödülü verilmesi düşünülebilir.

Seyahat sırasında kocaman kitapları taşımak yerine tek bir cihazı yanınıza almak ve aynı cihazla müzik dinlemek bence e-kitap okuyucuları vazgeçilmez yapan bir diğer özellik. Fakat tabii özellikle ülkemizde teknolojik olan her üründe olduğu gibi fiyatların insanları olumsuz etkilememesi pek mümkün değil gibi duruyor. Her şeyin dijital ortama taşındığı günümüzde yavaş yavaş kitapları da dijitale taşısak fena olmaz diyorum fakat okuma oranları bu kadar düşükken insanlar nasıl okursa okusun ama yeter ki “okusun” demekten de kendimi alamıyorum.

Kaynak: http://www.teknokulis.com