×

5 Yıldızlı Gezici Kütüphane Hizmeti

Erzurum’da, teknolojik donanıma sahip, yaklaşık 5 bin kitabın bulunduğu gezici halk kütüphanesi, çocuklara 5 Yıldızlı kütüphane hizmeti verecek. İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurum olarak verdikleri hizmetlerden birinin de kütüphanecilik olduğunu, kütüphane hizmetlerinin ulaşamadığı bölgelere de gezici kütüphane hizmeti verdiklerini söyledi.

Kütüphanesi olmayan bölgelere gezici kütüphane hizmeti götürdükleri aracın uzun yıllar verdiği hizmetin ardından hurdaya çıktığını belirten Öztürk, “Aracımız yaklaşık bir yıl önce hizmetten kaldırıldı. Ancak iyi bir şekilde yürüttüğümüz bu hizmetlerin devam etmesi gerekiyordu. Birkaç yıl kaynak aradık, bulamadık. Yürütülmekte olan SODES projeleri Erzurum’da da uygulanmaya başlayınca biz de gezici kütüphane üzerine bir proje hazırladık” dedi.

Öğrencilerin kütüphane hizmetini dört gözle beklediğini ifade eden Öztürk, gezici kütüphane aracının hizmetten men edilince ne kadar önemli bir hizmet verdiklerinin farkına vardıklarını belirtti. Kütüphanesi olmayan semt ve köylerden çocukların ısrarla kütüphane hizmeti istediğini vurgulayan Öztürk, “Kütüphaneye gerçekten büyük ilgi varmış, kaybedince anladık. Çocuklardan, ‘kütüphanemiz niye gelmiyor, kütüphanemizi istiyoruz’ diye yoğun istek oldu. Bu talep bizi kamçıladı” dedi. SODES’e sundukları projenin “uygulanabilir bir proje” olarak 350 bin liraya kabul edildiğini belirten Öztürk, şunları ifade etti:

“SODES’ten 350 bin liralık bir kaynak temin ettik. Bakanlığımızdan da 190 bin liralık bir kaynak ekleyerek, 540 bin liralık bir kaynakla projeyi hayata geçiyoruz. Kütüphane hizmetinin ulaşamadığı yerlere, öğrencilere kütüphane hizmetlerimizi götüreceğimiz. Sadece kitap değil, internet, görüntü, eğitim yapabilecekleri hizmet aracı düşündük. Bu kapsamda 12 metre boyunda uzun bir otobüs ve içerisinde internet, sunum merkezlerinin olduğu, görüntülü eğitim merkezinin bulunduğu bir teknoloji aracı oluşturduk. Aracın imalatı tamamlandı, üstyapı bitti. Birkaç hafta içinde de aracımız tamamen bitmiş olacak. Teknoloji arıcımız, öğrencilerimizin ve halkımızın hizmetinde girecek.”

“TÜRKİYE’DE İLK OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Gezici kütüphanenin her alanda donanımlı olduğunu vurgulayan Öztürk, “Bu kapsamda düzenlenen, öğrenci ve hedef kitlenin ihtiyaç duyduğu kitapla birlikte, teknoloji de sunabilecek gezici kütüphanenin Türkiye’de ilk olacağını düşünüyorum. Bu araçta 6 bilgisayar, 2 televizyon, internet, projeksiyonlar, güç kaynağı, klima, engelli rampası, kitap okunabilecek bir mekan, gürültü yapmayan güç kaynağı olacak” diye konuştu. Gezici Halk Kütüphanesi ile gidilecek köyler için önceden program yapılacağını vurgulayan Öztürk, ihtiyaca göre gittikleri hedef kitleye güncel, bilimsel ve ders çalışmaya yönelik kitaplar götüreceklerini vurguladı. Otobüste en az 5 bin kitabın bulunacağını vurgulayan Öztürk, “Çalışma metodumuz belirli periyotlarla, hedef kitleye 15 günde bir hizmetten yararlanmasını sağlamaktır” dedi.

Özürlülerin de sandalyeleriyle gelip, kütüphane aracında hizmet alacağını vurgulayan Öztürk, şöyle konuştu: “Dolasıyla engelli engelsiz bütün vatandaşlarımızın yararlanacağı bir gezici kütüphane oluşturacağız. Gezici kütüphane sayesinde internetle tanışmayan hedef kitleyi internetle de tanıştıracağız. Eğitim-öğretimin başındayız. Bir ay içinde aracımızı hizmete sokarak, sadece köydekiler değil, bazı uzak semtlerimize de teknolojiyle donatılmış kütüphane hizmeti götüreceğiz. Bizim amacımız, hedef kitleye 5 Yıldızlı, mükemmel hizmet vermektir.”