×

Kitap Tutkunu Memur, Kütüphaneye Yeniden Hayat Verdi-Elazığ

Elazığ’ın Ağın ilçesinde 8 yıl boyunca kapalı olan halk kütüphanesi, belediyede çalışan kitap tutkunu bir memurun 2 yıl önce kurum değiştirip burada görev almasıyla yeniden açıldı. Ağın ilçesinde 2001-2009 yıllarında kapalı olan halk kütüphanesi, belediyede çalışan kitap tutkunu memur İbrahim Yay’ın, 2 yıl önce kurum değiştirip kütüphanede görev almasıyla adeta yeniden hayat buldu. Daha önce geçici görevlilerce açık tutulan, kitapların masaların üzerinde yığınlar halinde durduğu kütüphane, iyi bir okur olan memur İbrahim Yay sayesinde yeniden düzenlendi.

Ağın İlçe Halk Kütüphanesinde tek başına çalışan İbrahim Yay, Aa muhabirine, 1968’de Ağın Sevenler Derneği aracılığıyla kurulan kütüphanenin, görevli memurun 2001 yılında emekli olmasıyla kapandığını, 2002 yılında ise mevcut yerine taşındığını söyledi. Daha sonraki süreçte, kütüphanenin kaymakamlık aracılığıyla ilçedeki diğer kurumlardan yapılan geçici görevlendirmelerle açık tutulmaya çalışıldığını belirten Yay, yatılı eğitim veren İbrahim Uçkunkaya Lisesinin yerleşkesi içinde hizmet veren kütüphanenin yıllarca günü açık olmadığını ve buradan öğrencilerin faydalanamadığını ifade etti.

Kütüphanenin kapalı olmasının öğrenciler kadar kendisini de üzdüğünü belirten Yay, kurum değiştirme talebinde bulunduğunu ve 21 yıldır çalıştığı Ağın Belediyesinden kütüphaneye atandığını dile getirerek, şöyle konuştu:

“Son dönem belediye başkanımız Mustafa Yentür ile istişare ederek buraya nakil oldum. 2009 yılı ekim ayında resmi olarak kütüphaneyi açmış bulunmaktayım. 2001-2009 arası kütüphanemiz maalesef kapalıydı. Sadece adı vardı, boş, atıl vaziyetteydi. Kapıyı açıp da resmi olarak göreve başladığımda ‘eyvah’ dedim, ‘kütüphanemiz bu mu?’ dedim. Çünkü masaların üzerinde dağ gibi, yığın halinde kitaplar var, raflar boş, eski kitaplar yenilerle karışmış durumda, katalog çalışması yapılmamış, türlerine göre ayırt edilmemiş. Bir kitap arayıp da öğrenciye vermek saatlerimi alıyordu. Ama şu anda belli bir düzene getirdim. Bu günlerimi, haftalarımı değil, yılımı aldı. Halen daha düzenlemeye çalışıyorum. Tabi benim de eksiğim var. Kütüphaneciliği bilmiyorum. Bir de tek memur olarak çalışıyorum. Atanınca Elazığ’daki yetkililerle istişare ettik, yardımlar alarak bu şekle getirdik. Yavaş yavaş iş rayına oturuyor. Masalardaki yığınlar yavaş yavaş kaybolmaya başladı. Nihayetinde bu seviyeye kadar getirdik. “

KÜTÜPHANE BAZI GÜNLER GEÇ SAATLERE KADAR AÇIK TUTULUYOR

İbrahim Yay, 7-8 yaşından itibaren kitapLara ilgi duyduğuna, gazete kupürlerini sakladığına, bulmacalar çözdüğüne, kitap okuduğuna değinerek, kütüphaneye atanmak istemesinde bunların da büyük etkisi olduğunu vurguladı. “Çok aşığımdır kitaplara” diyen Yay, şunları söyledi:

“Çok fazla kitap okumuşumdur. Gerçekten seviyorum kitaplarla, vatandaşlarla haşır neşir olmayı, hizmet sunmayı. Bazı geceler saat 22. 00’ye kadar kütüphaneyi açık tutuyorum. Yatılı eğitim veren bir okulda hizmet veriyorsak, haliyle çocukların ihtiyacı oluyor. Ben de bunLara hizmet vermek zorundayım. Çocuklarımız geliyor, ödevlerini yapıyor, kitaplarını alıyorlar, derslerini yapıyorlar. Ben bundan mutlu oluyorum, seviyorum. ” Çocukların tekrar kütüphaneye gelmeye başladıklarını dile getiren Yay, kitap okumayı yaygınlaştırmak için etkinlikler düzenlediğini, en fazla kitap okuyan öğrencilere plaket verdiğini belirtti.

Yay, kütüphanede 15 bin 758 kitap bulunduğunu, Elazığ’daki hiçbir ilçe kütüphanesinde bu kadar kitabın olmadığını dile getirerek, kütüphanenin üye sayısının ise 400’ün üzerine ulaştığını söyledi. Geçen yıldan itibaren okunması için vatandaşları 5 bin 713 kitap verdiğini ifade eden Yay, “Bu, yeterli değil. Ağın’da her eve, kitap okuma alışkanlığı vermek için gideceğim, her evden üye yapacağım. Çünkü kitaplarımız artık raflarda ölüyor. Bu, bizim için iyi bir şey değil. Ağın’ımız kültürlü bir yer, okuma-yazma oranı yüzde 99’Lara varan bir ilçe olduğu halde, maalesef çocuklarımız internet kafelere gidiyor. Gelsinler ben de yardımcı olayım. Günün 24 saatine razıyım. Ben mesaiden feragat ederim. Cumartesi, pazar da gelsinler” diye konuştu. 

Kaynak: http://www.haberler.com