×

10 Yılda Bir Kitap Okuyoruz

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Türk halkı ortalama 10 yılda bir kitap okuyor. Kişi başı yıllık kitap harcaması ise doları bile bulmuyor” dedi. DES’in Ar-Ge kuruluşu DESAM’ın ‘Dünya Kitap Haftası’ dolayısıyla hazırladığı araştırma raporu ile ilgili açıklamalarda bulunan Avcı, Türkiye’de kitap okunmamasının yapısal nedenleri olduğunu belirterek, okul öncesi dönemden üniversite eğitiminin sonrasına kadar kitap okumanın stratejik bir konu olarak ele alınmadığını söyledi.

Geçen yılki rakamlara göre Türkiye’de toplam 45 çocuk kütüphanesi, 14 yazma eser kütüphanesi ve 55 gezici kütüphane olmak üzere toplam bin 152 kütüphane olmasına karşılık Almanya’da 10 bin 531, İngiltere’de 4 bin 620, İspanya’da 5 bin 209 kütüphane bulunduğunu belirten Avcı, “Türkiye’de ise 52 kütüphane çeşitli nedenlerle kapalıdır. Türkiye’deki kütüphanelerde 13 milyon kitap olmasına karşılık, Bulgaristan’da 46 milyon, Rusya’da 739 milyon, Almanya’daki kütüphanelerde 104 milyon kitap mevcut. Türkiye’de kütüphanelere kayıtlı üye sayısı 493 bin 500 iken, İran’da 7 milyon, Fransa’da 16 milyon, İngiltere’de 35 milyon kütüphane üyesi bulunuyor. Almanya’da 7 bin 500 kişiye bir kütüphane düşerken, Türkiye’de 68 bin 500 kişiye bir halk kütüphanesi düşmektedir. Almanya’da halk kütüphanelerinde çalışan kütüphaneci sayısı 8 bin 337, Fransa’da 7 bin 88, İngiltere’de 6 bin 978, İspanya’da 3 bin 794, Türkiye’de sadece 333 kişidir. Japonya’da toplumun yüzde 14’ü, Amerika’da yüzde 12’si, İngiltere ve Fransa’da yüzde 21’i düzenli kitap okurken, Türkiye’de yalnızca binde 1 kişi kitap okuyor. Bir Japon yılda ortalama 25, bir İsviçreli yılda ortalama 10, bir Fransız yılda ortalama 7, bir Türk ise 10 yılda ancak 1 kitap okuyor” dedi. Türkiye’nin kitap okuma konusunda çoğu Afrika ülkesinin gerisinde kaldığını ve Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu’na göre Türkiye’nin okuma alışkanlığında Uganda, Tanzanya gibi ülkelerin de bulunduğu 173 ülke arasında 86’ncı sırada yer aldığını ifade eden Avcı, bir yılda ders kitapları hariç Amerika’da 72 bin, Almanya’da 65 bin, Brezilya’da 13 bin, Türkiye’de ise 6 bin 31 kitap yayımlandığını kaydetti.

Avcı, AB ülkelerinde yıllık kitap harcaması 500 dolarken Türkiye’de 2 dolar olduğuna dikkat çekti. Öğrencilerin ders kitaplarından başka kitap okumadıkları, hatta ders kitabı bile okumadıklarını ifade eden Avcı, “Gençlik kitap okumuyor ama ne kadar şaşırtıcıdır ki her konuda iddiası ve bilgisi var.

Halkımız televizyon seyretmeyi, birkaç şarkıcının özel hayatını, dedikodularını öğrenmeyi o kadar abartmış ki, değil kitap okumayı, ciddi televizyon programlarını bile izlemiyor. Futbolcuların künyesini, sevgililerini ezbere bilen ama gazeteleri, kitapları ‘yalan makinesi’ diye ifade eden halkımız var. Çocukların ve gençlerin kitap okumamasının en önemli nedeni ailede kitap okuma geleneğinin oluşmaması. İşte bunun için ülkemiz yıllardır yangın yeri gibi. Okumadığımız için dürüst ve yetenekli politikacıları, donanımlı ve liyakatlı yöneticileri seçemiyoruz. Okumadığımız için hakkımızı aramıyor, yanlışlıklara karşı hesap sormaya, sorgulamaya yetecek bilgi ve cesareti kendimizde bulamıyor, her şeyi kaba kuvvetle halletmeye çalışıyoruz. Okumadığımız için trafikte yaşanan kavgalar, kazalar ve can kayıpları eksik olmuyor. Okumadığımız için yolsuzluklara, haksızlıklara sessiz kalıyor, görmezden geliyor ve kimi zaman hak veriyoruz. Okumadığımız için demokrasiyi, insan haklarını, özgürlüğü, şeffaflığı, saygıyı, erdemi ve insan olmayı yeterince başaramıyoruz” diye konuştu. 

Kaynak: http://www.haberx.com