×

5 milyonluk şehirde 37 bin kütüphane üyesi çok az

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, başkentte bulunan 40 kütüphaneye toplam 37 bin kişinin üye olduğuna dikkat çekerek, “5 milyon nüfusa sahip bir şehirde 37 bin üyeniz olacak. Bana göre bunları konuşmak gerekiyor.” dedi. Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, 47. Kütüphane Haftası dolayısı ile düzenlenen törene katıldı. Yüksel, burada yaptığı konuşmada Ankara’da mevcut olan 40 kütüphanede yaklaşık 1 milyona yakın kitap bulunduğunu söyledi. Bu kütüphanelere üye sayısının ise 37 bin olduğuna dikkat çeken Yüksel, “Bana göre bu salonlarda bunun cevabını Ankara valisi de vermelidir, buradaki tüm kanaat önderleri, akil insanlar vermelidir. Tartışılması gereken hususu budur. 5 milyon nüfusa sahip olan bir şehirde 37 bin üyeniz olacak. Bana göre bunları konuşmak gerekiyor.” dedi.

Almanya’da 11 bin, Fransa’da 5 bin kütüphane bulunduğunu söyleyen Yüksel, “Fransa’da 5 bin kütüphaneye kayıtlı üye sayısı 15 milyon. Meksika’da 36 milyon insan kütüphanelere üye. Bir ülkede 400 bin kahvehane, bir ülkede bin 500 kütüphane. 95 kişiye bir kahvehane, 65 bin kişiye bir kütüphane.” diye konuştu. Türkiye’nin, 4 saat 10 dakika ile televizyon izleme konusunda dünya birincisi olduğunu aktaran Yüksel, “Akşam ailenin tamamı televizyonun karşısına geçiyor, gözler kapanana kadar kimse kimse ile konuşmuyor.” ifadesini kullandı.

Yüksel, üniversitelerden mezun öğrenci sayısının 15 kat artarken, üniversite öğrencilerinin kitap okuma alışkanlığının 10 kat gerilediğini kaydetti. İnsanların kitap yerine internet başında zaman geçirmeye başladığını belirten Yüksel, yaklaşık 8 ay öncesinde Antalya’nın bir ilçesinde yaşadığı olayı şöyle anlattı: “İlçeye gittiğimde, ilçe kaymakamlığında yapılan yeni binanın bir bölümünün kütüphane, bir bölümü de internet salonu gibi bir yer açılmış. Doğruca kütüphaneye gittim. Kütüphane son derece mükemmel. İçerisinde 100 bine yakın kitap toplamışlar. Bir tek kişi yok içeride. Kütüphane müdürüne en son geleni sorduğumda, iki ay kadar önce bir delikanlı ders için geldiğini söyledi. Oradan çıktım, karşı salona girdiğimde, bilgisayarların önünde tam 54 kişi vardı… Son derece üzüldüm.” Türk gençlerinin internetle buluşmasına karşı olmadığının altını çizen Yüksel, internetin kitabın yerine geçmesinin doğru olmadığını vurguladı.
Havasız, susuz, ekmeksiz kalmaya hazır olduğunu söyleyen Yüksel, “Ama kitapsız kalamam.” diyerek sözlerine son verdi. 

Kaynak: http://www.timeturk.com/