×

Manavgat Kütüphanesi’ni Ziyaret Edenlerin Sayısı İlçe Nüfusunu Geçti

Manavgat Halk Kütüphanesi Müdürü Hidayet Oktay, 82 bin nüfuslu ilçede kütüphaneyi 88 bin 791 kitapseverin ziyaret ettiğini belirtti. Manavgat Halk Kütüphanesi Müdürü Hidayet Oktay, yaptığı açıklamada, 17 bin 51 kitabın bulunduğu kütüphaneye, 1 Ocak-31 Aralık tarihleri arası 2 bin 1 kişinin üye olduğunu söyledi. Geçen sene kütüphanelerine bin 35 yeni kitap kaydı yaptıklarını belirten Oktay, yıpranmış ve güncelliğini kaybetmiş 530 kitabın da kaydını sildiklerini kaydetti.

Oktay, “Kütüphanemizi geçen yıl 88 bin 791 kişi ziyaret etti. Rakamın Manavgat şehir nüfusundan fazla olması bizi sevindirdi. Kütüphanemize üye olan 2 bin 1 kişi, 23 bin 738 kitap okudu. Kütüphane olarak bizim birincil görevimiz halkımızın kitap okumasını, kitaba ulaşımını sağlamak, kitaplarla buluşturmak. Her insanın, kitap okumasını hayatının birinci günden maddesi yapmasını istiyoruz. Kitaplar, insanoğlunun en vefalı dostlarıdır.” diye konuştu. Oktay, kütüphanelerinde bakanlığın 26 süreli yayını, 10 ulusal gazete ile yerel gazete hizmeti verdiklerini belirttti.

Ülkede kitap okuma oranının Avrupa Birliği (AB) ülkelerine göre çok düşük olduğunu belirten Oktay, AB ülkelerinde kitap alımı halkın 1. gündeminde yer alırken, Türkiye’de ise 26’ncı sırada yer aldığını kaydetti. Toplam nüfusu sadece 7 milyon olan Azerbaycan’da kitapların ortalama 100 bin tirajla basıldığının altını çizen Oktay, Türkiye’de ise bu rakamın 2 ile 3 bin civarında olduğunu belirtti. Gelişmiş ülkelerde kişi başı yıllık kitap alımına ortalama 100 Dolar para harcandığına dikkat çeken Oktay, ülkede ise bu rakamın 10 doların altında olduğunu ifade etti. Yıllık Japonya’da 4 milyar 200 milyon kitap basıldını belirten Oktay, Türkiye’de ise 23 milyon kitap basımı yapıldığını kaydetti. Oktay, Japonya’da kişi başına düşen kitap sayısı yılda 25, Fransa’da 7, Türkiye’de ise yılda 12 bin 89 kişiye 1 kitap düştüğünü kaydetti. 

Kaynak: http://www.yerelgundem.com/