×

Yazma Eser Kütüphaneleri Kurulacak

Kütahya’da yazma eserler kütüphanesinin kurulacağı AKP Milletvekili Avni Erdemir tarafından açıklandı. Erdemir, 28 Aralık 2010 tarihinde TBMM’de ‘Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı’ kanunun çıktığını hatırlatarak şöyle devam etti: “Buna göre 12 ilde kuruluyor yazma eserler kütüphanesi. 4 tanesi İstanbul’da toplam 15 kütüphane kurulacak. Bu iller Osmanlının Selçuklunun önemli merkezleri sayılıyor. Ankara, İstanbul ve Konya Bölge Müdürlükleri olacak. Kütahya, Edirne, Konya, İstanbul, Bursa, Manisa, Amasya, Sivas, Kayseri, Çorum, Kastamonu ve Diyarbakır illerinde de kurulacak.” şeklinde yazma erserlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

AKP Milletvekili Avni Erdemir, ‘Yazma eserleri biz milletimizin hafızası birikimi olarak kabul ediyoruz’ dedi. Yazma eserlerin kaybolması ve zarar görmesinin milletinin hafızasının zarar gördüğü anlamına geldiğini ifade eden Erdemir şunları kaydetti:

“Kütüphaneler Genel Müdürlüğü içinde hizmet veren bu yazma eserlerin genel müdürlük dışında müstakil bir başkanlık içerisinde hizmet vermesinin daha anlamlı olacağını inanıyor. Çünkü bunlar bizim hazine değeri taşıyan eserlerimiz. Buradaki Sultan Beyazıd Cami ne kadar önemliyse kültürel değer olarak taşınmaz kültür varlığı olarak şu kütüphanedeki her bir yazma eser Sultan Beyazıd Cami kadar önemli. Onun için Başbakanımızın talimatıyla yazma eserler ayrı bir başkanlık altında toplansın dendi. Milli Eğitim Komisyonumuza 14 tane yazma eser kütüphanesi kurulması ile ilgili teklif geldi. Sağ olsun Kültür ve Turizm Bakanımız ile görüştük. Bakan Günay ‘Amasya’ya da bir yazma eserler kütüphanesi yakışır’ dedi. Bu raya geldiğinde de bizzat görmüştü yazma eserleri. Bakanımıza çok teşekkür ederiz. Amasya’ya da yazma eser kütüphanesi kurulması için karar alındı.” 

Kaynak: http://www.yaylahaber.com