×

Ali Dayı Çocuk Kütüphanesi Açıldı-Ankara

Gaziosmanpaşa’daki kütüphanenin açılışına, Günay’ın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz, Ankara Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Prof. Dr. Bilge Kula, Milli Kütüphane Başkanı Tuncer Acar, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Günay, kütüphane açılışından önce Altındağ Çocuk Kulübü Bando Takımı’nın gösterisini izledi. Çocuklarla yakından ilgilenen Günay, gösterinin sonunda öğrencilerin elindeki davullardan birini alarak bir süre çaldı. Günay, daha sonra törene katılan diğer çocuklarla birlikte fotoğraf çektirdi.

Bakan Günay, törende yaptığı konuşmada, bugün güzel bir örnek oluşturduklarını belirterek, kütüphane binasının 1985’te eski valilerden Şükrü Kenanoğlu tarafından kütüphane yapılması için Kültür ve Turizm Bakanlığına bağışlandığını anımsattı.

Binanın önceden sıradan bir okuma salonu olduğunu ifade eden Günay, çocuk kütüphanesi örneğini Ankara’nın gelişen semtlerinden birinde yapmanın daha doğru olabileceğini düşündüğünü söyledi.

Ali Dayı Çocuk Kütüphanesi ile bir model oluşturduklarını kaydeden Günay, ”Bu modeli kısa bir süre sonra Diyarbakır’a birkaç ay içinde, arkasından Türkiye’nin bütün bölgelerine taşıyacağız. Bu elektronik imkanların, oyuncakların, dünyanın hayatımızı teslim aldığı ortamda biz hala inadına kitap ve inadına kütüphane demek istiyoruz” diye konuştu.Elektronik imkanların da kullanılması gerektiğine işaret eden Günay, ancak kitabın kendi kuşakları için tadının ve lezzetinin, anlamının bambaşka olduğunu ifade etti.Kitapla kurulan yakınlığın bir dizüstü bilgisayarla kurulacak yakınlıkla karşılaştırılamayacağını vurgulayan Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Kitap alışkanlığı, okuma alışkanlığı devam etsin istiyoruz. Kütüphanelerin de teknolojinin bütün imkanlarından yararlanmasını istiyoruz. Çeşitli yaş gruplarına göre kütüphane düzenlemeleri yapmış durumdayız. Bu uygulamayı Türkiye’nin başka bölgelerine taşıyacağız. Kütüphaneleri artık unutulan, insanların gidip gelmediği mekanlar olmaktan çıkarıp teknolojinin imkanlarıyla buluşturarak, yeniden ilgi çekici bilgi merkezleri, bilgi mabetleri haline dönüştürmek istiyoruz.”

Yeni kütüphane konsepti çalışmaları olduğunu kaydeden Günay, bu kapsamda İstanbul’da, Ankara’da, Diyarbakır’da, Erzurum’da, Türkiye’nin çeşitli illerinde edebiyat müze kütüphanelerini açacaklarını bildirdi.Günay, Altındağ Belediyesi iş birliğiyle Ankara’daki kütüphanenin ”Mehmet Akif Ersoy” adına açılacağını belirterek, İstiklal Marşı’nın kabulünün 90. yılı dolayısıyla 2011 yılının da ”Mehmet Akif Ersoy yılı” ilan edileceğini söyledi. Konuşmaların ardından, Bakan Günay, kütüphanenin açılışını gerçekleştirdi.

Ali Dayı Çocuk Kütüphanesi’nin çocuklara ve gelecek kuşaklara hayırlı olmasını dileyen Günay, ardından binada 12 yaşındaki Berfin Aksu tarafından sunulan keman dinletisini izledi.Genç sanatçıyla bir süre sohbet eden Günay, Berfin Aksu’nun önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin adını dünyada duyurabilecek bir yeteneğe sahip olduğunu söyledi. Günay, Berfin için bakanlığın her türlü desteği vereceğini bildirdi.Bakan Günay, daha sonra kütüphaneyi gezerek bölümler hakkında bilgi aldı. Bu sırada kütüphaneyi annesiyle gezen ”Doğan” isimli küçük bir çocuğu kucağına aldı. Günay, raflardaki kitapları gösterdiği çocuğu bir süre sevdi.

Kaynak: http://www.aksam.com.tr/