×

Kütüphanecilikte yeni atılım

Erzurum, artık yeni bir gezici kütüphaneye kavuşuyor. Uzun yıllar gezici kütüphane olarak kullanılan aracın hurdaya ayrılmasının ardından harekete geçen Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında Erzurum’a yeni bir gezici kütüphane kazandırıyor. 350 bin TL bütçesi olan projeyle, Erzurum’un köylerine bundan böyle sadece kitap değil, aynı zamanda internet ve diğer bilişim hizmetleri de taşınacak.

Yeni Araç Geliyor

İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk, Erzurum’un yepyeni bir gezici kütüphane aracına kavuşacağı müjdesini verdi. İlde uzun yıllar hizmet veren seyyar kütüphane aracının, geçtiğimiz aylarda hurdaya ayrıldığını hatırlatan Öztürk, bu ihtiyacı ortadan kaldırmak amacıyla Sosyal Destek Programı kapsamında bir proje hazırladıklarını bildirdi. 350 bin TL’lik bütçeye sahip olan projenin kabul edildiğini açıklayan Öztürk, “Artık köylerimize ve uzak yerleşim merkezlerimize sadece kitap değil, beraberinde internet ve bilişim hizmetlerini de taşıyacağız.” dedi.

Öztürk Proje Hakkinda Bilgi Verdi

Projenin içeriğine ilişkin olarak bilgiler veren Öztürk, Erzurum’un kenar mahalle ve çevre yerleşim yerlerindeki çoğu okullarda okul kütüphanesi bulunmadığına dikkati çekerek, erken yaşta edinilmesi gereken kitap okuma alışkanlığının kazandırılmasında, gezici kütüphanenin büyük bir rol üstlendiğini kaydetti. Özellikle eğitim ve öğretim döneminin kapandığı yaz aylarında çocukların kitaplarla olan ilişkilerinin tamamen bittiğini anlatan Öztürk, “Bu nedenle kendi kendini yetiştiren vatandaş için kütüphanenin gezmesi bir hazinedir. Halk kütüphaneleri verdiği hizmeti toplumun bütün kesimlerine hiçbir ayrıcalık gözetmeden götürmek zorundadır.” diye konuştu.

Gezici Kütüphanede İnternet İmkanı

Erzurum’a kazandırılacak yeni gezici kütüphanenin, hareket halinde bir halk kütüphanesi olacağını ve özellikle bölgedeki halk kütüphanesinden zaman, yer ve başka açılardan yararlanma imkanı olmayan taşra halkına hizmet vereceğini dile getiren Öztürk, “Gezici kütüphanemizde 3 ile 5 bin arasında kitap ve CD bulunacak. Bunların dağılımı, danışma kaynakları, edebi kaynaklar, çocuk kitapları, teknik kitaplar, inceleme ve -araştırma kitapları ve CD türündeki yayınlar şeklinde olacak. Gezici kütüphanede kullanıcılar için 4 adet bilgisayar ye personel için 1 adet olmak üzere internet bağlantılı PC’ler ve televizyon sistemi olacak. Hizmet götürülecek güzergahlarda haftanın belirli günlerinde çizgi film ya da film gösterileri düzenlenecek ve buna bağlı bir ses sistemi donatımı sağlanacak. Ayrıca dergilerin ve günlük gazetelerin de rahatlıkla okunabileceği oturma grubu daraç içerisinde yer alacak. Gezici kütüphanede materyallerin ödünç verilme süreci 15 gün olacak. Ancak bu süre değişen durum ve koşullara göre uzatılabilecek. Yaz aylarında gezici otobüsün hizmet verdiği mekana pratik şemsiye masa, sandalye indirilerek daha rahat oturma imkanı oluşturulacak.” ifadelerini kullandı.

Gezici kütüphanenin, önümüzdeki günlerde tahsisinin sağlanarak Erzurum’un hizmetine sunulacağını belirten Öztürk, “Erzurum’un uzak yerleşim merkezleri artık kitaplardan ve kütüphaneden mahrum kalmayacak.” dedi.

Kaynak: http://www.erzurumgazetesi.com.tr