×

3. Ulusal Okul Kütüphanecileri Konferansı

Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanı Ali Fuat Kartal, okul kütüphanelerinin, eğitim ve öğretimin bölünmez bir unsuru olmasına rağmen ihmal edildiğini belirtti. Ali Fuat Kartal, Özel Bilkent İlköğretim Okulunda düzenlenen ‘3. Ulusal Okul Kütüphanecileri’ konferansında, eğitim sisteminin düzeltilmesi isteniyorsa önce okul kütüphanelerinden başlanması gerektiğini söyledi.

Eğitim sisteminin sık sık değiştirildiğini ifade eden Kartal, şöyle konuştu:

‘Okul kütüphaneleri, eğitim ve öğretimin bölünmez bir unsuru olmasına rağmen bu kadar ihmal ettiğimiz bir kütüphane türü yok. Her yıl değiştirilen eğitim sistemi ile eğitimi ne kadar ciddiyi aldığımızı sanırım okul kütüphanelerinin bugünkü durumu ile izah edebiliriz.’

Devlet okullarında kütüphanelere gereken önemin verilmesi gerektiğini vurgulayan Kartal, işlevsel bir kütüphane için gerekli bina ve bütçenin tahsis edilmesini istedi. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı devlet okulları ile özel okullarda mesleki eğitim görmüş kütüphanecilerin istihdam edilmesinin önem taşıdığını kaydeden Kartal, özel okullardaki farklı uygulamaların da standart hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kütüphanecilerin mesleki ve özlük haklarına ilişkin sorunları anlatan Kartal, kütüphanecilerin özlük haklarının ve statülerinin yeniden belirlenmesini talep etti. Okul kütüphanelerinde çalışan kütüphanecilerin dört yıllık mesleki eğitim almalarına ve hatta lisans üstü eğitim yapmalarına karşın, uzman olarak atanamadıklarını söyleyen Kartal, eğitim formasyonu almış kütüphanecilerin ‘öğretmen kütüphaneci’, formasyonu olmayanların ise ‘uzman kütüphaneci’ olarak kadro tanımlarının yapılması gerektiğini kaydetti.

Kartal, ‘Toplum olarak kütüphanecinin görev ve nitelikleri hakkında sahip olduğumuz kütüphanecinin ‘raftan kitap alıp vermekten başka işi bulunmayan kişi olduğu’ anlayışının en büyük nedeni, meslekten yetişmiş personel sayısının azlığı ve kütüphane kurumunun verdiği hizmet bakımından topluma gerçek yönüyle tanıtılamamasıdır’ dedi.

Kaynak: http://www.haberler.com