×

Bursa’da görme engelliler için kütüphane açıldı

Bursa’nın ilk görme engelliler kütüphanesi, Nilüfer’de Akkılıç Kütüphanesi bünyesinde yaklaşık 45 bin TL’lik bir bütçeyle hizmete açıldı. Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Lions Kulüp işbirliğiyle oluşturulan kütüphanede, başta GETEM olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşların sağladığı binlerce sesli kitap ve makaleye erişebilen görme engelli vatandaşlar, ekran seslendirme programları aracılığı ile internete girebiliyor, kabartma klavyenin de bulunduğu kütüphanede, kabartma yazı çıkışı alabilen yazıcı sayesinde, okumak istedikleri metinlerin çıkışını da alabiliyorlar.

Görme Engelliler Kütüphanesi’nin açılışında, Boğaziçi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Merkezi GETEM işbirliğinde hayata geçirilen bu çalışma için katkıda bulunan herkese teşekkür eden Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bu çalışmayla görme engelli yurttaşların bilgiye ulaşmasının kolaylaştığını söyledi.

Nilüfer Akkılıç Kütüphanesi’nin kısa süre önce özellikle engelli ve yaşlı yurttaşların kitaba ulaşmasını kolaylaştırmak için evlere kitap servisini başlattığını hatırlatan Bozbey, görme engelli yurttaşların talep etmeleri halinde, araç ile evlerinden alınıp kütüphaneye gelmelerinin de sağlanacağını söyledi. Bozbey, Nilüfer Lions Kulübü Başkanı Ceyda Derin ve bu projenin koordinatörü Elvan Sarpkan’a da plaket vererek teşekkür etti.

Elvan Sarpkan da yaptığı konuşmada, Bursa’da görme engelliler kütüphanesi olmadığını tespit edince, bu vatandaşların bilgiye ulaşımını kolaylaştırmak için çaba gösterdiklerini ve projenin yaklaşık 45 bin TL’lik bir bütçeyle hayata geçirildiğini söyledi.

Pazartesi günleri dışında her gün saat 10.00’dan 22.00’ye kadar hizmet veren kütüphanenin eve kitap servisinden de yararlanabilecek görme engelliler, sistemde kayıtlı olan sesli kitapları eve sipariş yoluyla edinebilecekler. Az görenler için ekran büyütme sisteminin de sağlandığı görme engelliler kütüphanesindeki bütün hizmetler bedelsiz sunulacak. 

Kaynak: http://www.medya365.com