×

Kütüphane Yerine İnternet Kafelere Gidiliyor

Yapılan araştırmalarda kitap okuma alışkanlığı Avrupa ülkelerinden oldukça geride olduğu belirtilen Türkiye’de kitaba olan ilgi gelişen teknolojiyle birlikte daha da azalmakta. Özellikle gelişen teknolojiyle birlikte her türlü bilimsel rapor, kitap ve bilginin internette paylaşılması, bu bilgilere internet kafe ve cep telefonlarından ulaşılmasını kolaylaşması kütüphanelere ilginin azalmasında en büyük etken olarak dikkati çekiyor.

Daha önce taşrada yaşayan birçok kişi, bulundukları ildeki kütüphanelerde yeterince kaynak bulunmadığı için Ankara’daki kütüphanelerde günlerce bazen haftalarca araştırma yapmak zorunda kalırken, şimdi internet sayesinde kısa zamanda istedikleri bilgiye kolayca ulaşabiliyor. İnternet kafelerin kütüphanelere ilgiyi azalttığını ifade eden Konya il Halk Kütüphanesi Müdürü Hasan Coşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya’da ilçe ve köylerle birlikte toplam 32 kütüphanenin faaliyet gösterdiğini belirtti.

Kütüphane Önündeki Uzun Kuyruklar Tarih Oldu

Coşar, bu kütüphanelerde 2009 yılı verilerine göre 418 bin 248 adet kitap bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

‘2007 yılında okuyucu sayımız 804 bin 427, ödünç kitap alan sayısı 174 bin 251’di. Ancak okuyucu sayısı 2008 yılında 735 bin 663’e, ödünç kitap alan sayısı da 173 bin 861’de düştü. 2009 yılında da okuyucu sayısı 557 bin 763’e, ödünç kitap alan sayısı da 147 bin 542’ye düştü. Eskiden öğrenciler ödev hazırlayıp, araştırma yapacağında en kolay ulaşabileceği kaynaklar kütüphanelerdeydi. Şimdi ödevlerini istediği şekilde internetten araştırabiliyorlar. Hatta indirdikleri dosyaların çıktısını alıp öylece öğretmenlerine sunabiliyorlar. Yıllar önce kütüphane önünde uzun kuyruklar oluşuyormuş. 20 yıl öncesine kadar da kütüphane kullanımı oldukça yoğundu. Şimdi ise internet kafeler arttıkça okuyucu sayımız da azalıyor. Ödevler internetten yapılmaya başlanınca ilkokul ve lise öğrencileri kütüphaneye gelmez oldu.’ 

Kaynak: http://egitimgazetesi.aktifhaber.com