×

Çocukları İnternet Kafelerden Korumanın En İyi Yolu: Yozgat İl Halk Kütüphanesi

Yozgat İl Halk Kütüphanesi, toplam 43 bin 887 kitap ve süreli yayını ile büyük bir bilgi kaynağı olmasının yanı sıra, internet hizmetiyle de bilgiye erişim imkânı sunuyor. 3 kattan oluşan kütüphanenin üçüncü katındaki İnternet Erişim Merkezi, kullanıcılara ücretsiz internet hizmeti sunuyor. Bu bölümde, herhangi bir ücret ödemeden internet çıktısı da alınabiliyor. Kütüphanede 10 bin 276 çocuk kitabı, okumayı seven çocukların hizmetine sunulmuş. Kütüphanede yetişkin kitapseverler için de 33 bin 611 adet kitap bulunuyor.

Yozgat İl Halk Kütüphanesi Müdür Vekili Ahmet Çakmak, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, çocukların ve gençlerin, kendilerine psikolojik ve ekonomik açıdan zarar veren, önemli ölçüde zaman israfına sebep olan mekânlar yerine, Yozgat İl Halk Kütüphanesi’ni tercih edebileceklerini ifade etti. Çakmak, anne babalara da kütüphanelerini ziyaret edip tanımaları, çocuklarına ve yetişkin yakınlarına tavsiye etmeleri çağrısında bulundu. 1923 yılında hizmete giren Yozgat İl Halk Kütüphanesi, 1934 yılında kabul edilen ‘Basma Yazı ve Resimleri Derleme Yasası’na göre derleme almaya da başlamış. Kütüphane, 1991 yılından itibaren, İl Kültür Merkezi binası içerisinde bin 90 metrekare alan üzerinde toplam 3 katta Yozgat halkına hizmet veriyor.

Birinci katı depo ve çocuk bölümü, ikinci katı müracaat ve yönetim bölümü, üçüncü katı da internet bölümü olarak kullanılan kütüphane, araştırma yapmak isteyen çocuklara, gençlere ve yetişkinlere her türlü imkânı sunuyor. Kütüphanede, 1928 harf devrimi öncesi basılmış bin 158, harf devrimi sonrası basılmış eski harfli 171 Türkçe kitap bulunuyor.

Kütüphanedeki yabancı dildeki kitapların sayısı ise 848. Kütüphane, dergi, gazete gibi yayınları takip etmek isteyenler için de abone olduğu 72 ayrı süreli yayını Yozgat halkının kullanımına sunuyor. Bin 886 üyesi bulunan Yozgat İl Halk Kütüphanesi’nin toplam kullanıcı sayısı 45 bin 910. Kütüphanede, kitapseverlere toplam 8 bin 452 materyal ödünç olarak verilmiş. Yozgat İl Halk Kütüphanesi Müdür Vekili Çakmak, Yozgat’ta kitaba ve okumaya olan ilginin giderek arttığını ve bu durumun hem kendileri hem de Yozgat için sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi. Çakmak, kitaba ve okumaya olan ilgiyi daha da artırmak için çaba harcadıklarını belirtti.

Okullara ve sivil toplum kuruluşlarına giderek kütüphaneyi tanıtıcı sunumlar yaptıklarını ifade eden Ahmet Çakmak, bunun yanı sıra, gruplar hâlinde kütüphaneye gelerek kütüphane hizmetleri hakkında bilgi almak isteyenler için de seminerler verdiklerini kaydetti. Çakmak, seminer almak isteyenlerin kendileriyle irtibata geçerek talepte bulunabileceklerini söyledi.

Kütüphanenin, İnternet Erişim Merkezi’nde üye kullanıcılara hafta içi her gün ücretsiz hizmet verildiğini ifade eden Çakmak, kütüphaneye üye kaydının 5 dakika içerisinde yapıldığını belirterek, bütün çocukları, gençleri ve yetişkinleri üye olmaya davet etti.

Çocukların ve gençlerin, kendilerine psikolojik ve ekonomik açıdan zarar veren, önemli ölçüde zaman israfına sebep olan mekânlar yerine, Yozgat İl Halk Kütüphanesi’ni tercih edebileceklerinin altını çizen Çakmak, anne babalara da kütüphanelerini ziyaret edip tanımaları, çocuklarına ve yetişkin yakınlarına tavsiye etmeleri çağrısında bulundu.

Çakmak, “Daha önce hiç gelmemişlerse, kütüphanemizi ziyaret etsinler, kütüphaneyle tanışsınlar. Bölümlerimizi ve verdiğimiz hizmetleri yerinde görsünler, bizlerden bilgi alsınlar. İnanıyorum ki bu okuma mekânını tanıyınca, kütüphanemizin müdavimi ve tiryakisi olacaklar.” diye konuştu. Çakmak, kütüphanenin www.yozgatkutup.gov.tr adresindeki internet sitesinden ‘katalog taraması’ yapılabildiğini de sözlerine ekledi. Yeni Mahalle Kültür Sokak’taki Kültür Merkezi binasında bulunan Yozgat İl Halk Kütüphanesi, pazar günü hariç her gün kitapseverlere hizmet veriyor.

Kaynak: http://www.kentselhaber.com/