×

Kütüphanelerin sesini duyan var mı?

(Hürriyet Gazetesi yazarı Doğan Hızlan geçtiğimiz günlerde köşe yazısında 2010 projeleri kapsamında İstanbul’a Türkiye’nin en büyük kütüphanesi yapılacağını yazmıştı. Bu yazı onun yazısına cevaben yazılmıştır…)

İstanbul’a Büyük Kütüphane yapılacağı haberi son 3-4 yıldır duyuyoruz ama bir sonuç alınamadı bugüne kadar.Bizzat Başbakan ilgilendi konuyla, üniversitelerden, akademisyenlerden, kütüphane örgütlerinden fikir aldılar. Taslaklar yapıldı…Toplantılar, toplantılar…3-4 yıldır bir ilerleme yok… Umarım gerçek olur…Ayıca kütüphanenin büyüklüğü bir ifade etmiyor. Kütüphanenin işlevi, içerisindeki koleksiyonu, mimarisi, bütçesi, nitelikli personeli önemli…Bugüne kadar açılan kütüphanelerde “kütüphaneci çalışmıyor”. Çalışanlar insanca yaşayacak bir ücret alamıyor. Güncel koleksiyon yok. Binalar dökülüyor, kaderine terk edilmiş. Kütüphaneler teknolojik alt yapıdan yoksun. Özelleştirmelerden sonra kapanan kurumların personeli kütüphanelere gönderiliyor…Devlet kendi sorumluluğunda olan kütüphaneleri yerel yönetimlere devrediyor. Yerel yönetimlere devredilen kütüphaneler duyarlı belediyeler hariç tek tek kapanıyor.

Yıllardır TBMM raflarında tozlanan kütüphane yasası bir türlü meclise gelemedi. Türkiye’de kütüphaneciliğin bir yasası bile yok. Hal böyle iken İstanbul’a büyüğünden göz boyarmışçasına kütüphane yapmak biraz showmen siyaseti olarak sırıtıyor…15 milyondan fazla nüfusu olan İstanbul Kütüphane Fakiri. 16 milyon çocuk nüfusu olan ülkemizde 45 çocuk kütüphanesi var birisi geçici kapalı 44’ü açık… Çocuk Kütüphanelerin 5 tanesi İstanbul’da Çocuk kütüphanesi denilen kütüphaneler, bina, bütçe, personele, koleksiyon açısından sınıfta kalmış durumda. Okul kütüphaneleri kavramsal anlamda sadece Vakıf Okulları ve özel okullarda bulunuyor.

Devlet okullarında kütüphaneler sınıftan bozma kütüphanelerde, eski ansiklopediler, gazetelerin verdiği promosyon kitaplar evlerden boşaltılan çer çöp ile dolu…En önemlisi de okul kütüphanesi dedikleri yerde kütüphaneci yok. (Kütüphaneleri iyi olan kurumları, işini iyi yapan kütüphanecileri, kütüphanelere önem veren yerel yöneticiler bu değerlendirmenin dışında) Türkiye’de özelikle İstanbul’da dezavantajlı gruplar için kütüphane hizmeti yetersiz, engelliler için ENGELSİZ KÜTÜPHANELER yok…Özellikle Kültür Başkenti İstanbul’da kütüphanelerde azınlıklara yönelik, İstanbul’un çok kültürlülüğüne yönelik koleksiyonu olan kütüphane yok…İstanbul’a büyük kütüphane olmasın dediğimi sanmayın sakın. Mutlaka olsun. Ama İstanbul Kartal’da Dünyanın En Büyük Adliye Sarayı’nı da bu hükümet inşa ediyor…Büyüklükler karıştırıyor işi…İstanbul Büyükleri, bu sese kulak vermeli…Kütüphanesi olamayan ilçeleriniz var. Kültür Başkenti İstanbul’a 5 çocuk kütüphanesi yeter mi? İstanbul’da bakanlığınıza bağlı tek bir gezici kütüphaneniz yok. İstanbul Kütüphaneleri’nin hali, İstanbul’da kütüphanecilerin hali nedir derse ne cevap vereceksiniz? Cevabı olanlar hemen harekete geçmeli. İstanbul 2010 Kütüphaneleri, Kültür Kurumlarıyla fakir bir başkent, bilenler bilmeyenlere anlatsın…

Kaynak: Aydın İleri