×

Halk kütüphaneleri bölge semineri-Bartın

“Bu seminerler Türkiye tarihinde bir ilktir” il Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve İl Halk Kütüphanesi organizasyonunda ilimizde “Hedef Gruplara Yönelik Yaratıcı Kütüphane Hizmetleri ve Proje Geliştirme “konulu seminerin ilki dün gerçekleştirildi. Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda düzenlenen seminerde Hacettepe Üniversitesi Kütüphanecilik Bölümü Öğretim Üyeleri, Goethe Enstitüsü yetkilileri,Amasya,Kastamonu,Düzce,Sakarya,Tokat,Zonguldak,Sinop,Samsun ve Bartın kütüphane müdürleri ve uzman kütüphaneciler buluştu.

KÜTÜPHANECİLERİN BARTIN BULUŞMASI

Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile il Halk Kütüphanesi organizasyonun­da “Hedef Gruplara Yönelik Yaratıcı Kütüphane Hizmetleri ve Proje Geliştirme” semineri dün start aldı. Kütüphanecilik alanında büyük önem taşıyan ve Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda gerçek­leştirilen seminere; Hacettepe Üniversitesi Kütüphanecilik Bölümü öğretim üyeleri, Goethe Enstitüsü yetkilileri, Amasya, Kastamonu, Düzce, Sakarya, Tokat, Zonguldak, Sinop, Samsun, ve Bartın Kütüphane Müdürleri ve Uzman Kütüphaneciler katıldı. Bartın Vali Yardımcısı Süleyman Deniz’in de hazır bulunduğu seminere Bartın İl Halk Kütüphanesi Müdürü İsmail Akman, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Altaş ve kütüphane personeli de katıldı. Seminerde bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Türkiye olarak her zaman diğer Avrupa ülkelerinde ki kütüphane ve kitap alışkan­lığına imrendiğimizi belirterek Türk toplumunun da böyle bir özlem içinde olduğunu dile getirdi. Halk olarak kütüphanelere çeşitli nedenlerden dolayı Avrupa ülkelerinde ki gibi gitme alışkanlığı olmadığını dile getiren Vali Yardımcısı Deniz, “Bu konuda özellikle kitlesel yayın aracı olan TV’lere görev düşüyor. TV’ler programların­da kültürel programlarını arttırmalılar. Özellikle kitap okuma alışkanlığı üzerine yapılacak programlar bizi bu konuda istenilen seviyeye getirecektir. Bu da bizim en büyük başarımız olacaktır” dedi.

ALMANYA’DAKİ KÜTÜPHANELERDE İNCELEME

Daha sonra bir konuşma yapan İl Halk Kütüphanesi Müdürü İsmail Akman ise, geçtiğimiz aylarda Almanya’da ki kütüphanelere bir inceleme gezisi düzenlediklerini ve bu gezinin Türk Kütüphanelerinin gelişmesi adına büyük yararlar sağladığını belirtti. Almanya’da küçük büyük 9 kütüphanede detaylı incelemelerde bulunduklarını ve oradaki meslektaşların bilgi ve tecrübelerini gördük­lerini ifade eden Akman, “Bu gezimizin sonucu Türk kütüphanelerine ve toplumu­na ulaşacaktır. Burada düzen­lenen seminerde bu gezinin bir sonucudur” dedi. Türk Kütüphaneler Derneği Genel Başkanı Ali Fuat Kartal ise konuşmasında düzenlenen seminerin Türkiye için büyük önem taşıdığını belirterek “Dernek olarak Türkiye’de kütüphanelerin ve okuma alışkanlığın istenilen seviyeye gelebilmesi için bütün çabamızı ortaya koyuyoruz” dedi. Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Altaş ise yaptığı konuşmasında Türkiye’de ki kütüphane sorununu çok iyi bildiğini ve 8 yıl kütüphane görevinde bulunduğunu söyledi.

BARTIN BİZİ BULUŞTURDU, MİNNETTARIZ

Yine seminerde bir konuşma yapan Profesör Doktor Bülent Yılmaz ise, yapılan bir araştır­ma sonucunda Üniversiteden alınan diplomaların 3 yıl sonra geçerliliğini yitirdiğini. belirterek “Araştırmalar ortaya koymuştur ki Üniversite bilgi­lerinin 3 yıl sonra eksikliği ortaya çıkıyor. Değişim çok hızlı. 5-10 yıl önceki bilgilerle değişimi yakalamamız zor oluyor. Bunun için yaşam boyu öğrenme ve meslek içi eğitimlerle kendimizi geliştirmek zorundayız. Çevremizde ki değişimi yakalamalıyız. Bu seminer Türkiye tarihinde bir ilktir. Bugüne kadar neden yapıl­mamıştır onu irdelemek lazım. Bakanlık bunu yapmıyor. Bir gerekçeleri de yok. Bu bir yaklaşım ve bilinç­sizlik sorunu. Ve durum bizi çok üzüyor” dedi. Türkiye’nin AB sürecine girdiğini ve bu süreçle birlikte kütüphaneler olarak ta hazırlıklı olunması gerektiğini söyleyen Yılmaz, “Avrupa ülkelerinin sorunlarını nasıl çözdüklerini ve oradaki anlayışın bilinmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz sözlerini “Bizler çok değerli bir grubuz. Bu seminerlerle birlikte değer­imizi anlıyoruz. Ama diğer taraftan da değeri unutturul­maya çalışan grubuz. Bunu aşmalıyız. Bizleri Bartın’da ağırlayan Sayın Valimiz İsa Küçük, Vali Yardımcılarımız ve İl Kültür Müdürlüğü yetkilerine minnettarız” diyerek noktaladı. Ankara Goethe Enstitüsü’nce, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayımlar ve Kütüphaneler Genel Müdürlüğü, Türk Kütüphaneciler Derneği, Toplum Gönüllüleri Vakfı, TürkAlman İşadamları Kültür Vakfı, işbirliği ile gerçekleşti rilen seminerde Almanya’da Halk Kütüphanesi Hizmetleri, Finlandiya Halk Kütüphanesi Hizmetleri sunum ve film gös­terimi yapıldı. Seminerde “Yaratıcı Hizmetler Grup çalışması, Proje Geliştirme Grup çalışması” yapılmasının ardından bugün örnek kütüphane olarak seçilen Ulus İlçesi Halk Kütüphanesine seminer grubu tarafından ziyaret ve incelemelerde bulunulacak.

Kaynak: Bartın Express