×

Kürtçe Çocuk Kütüpanesi Açıldı

Kütüphane çocukların dilsel gelişimlerine yönelik kültürel ve pedogojik etkinlikler düzenlemeyi hedefliyor.  Türkiye’nin ilk Kürtçe çocuk kütüphanesi dün (5 Ekim) Diyarbakır’da açıldı. Kütüphane Türkiye’de “Uzun Çoraplı Pippi” masalı ile tanınan dünyaca ünlü çocuk edebiyatı yazarı Astrid Lindgren adını taşıyor.

Türkiye’deki anayasal düzenlemelerdeki sınırlamalar gereği “Astrid Lindgren Kürt Çocuk Kütüphanesi” adı yerine “Astrid Lindgren Çocuk Kültür Kitap ve Gelişimevi” olarak açılan kütüphanede Kürtçe’ye çevrilerek yayınlanmış bütün dillerden masal kitapları bulunuyor.

Kütüphane için uluslararası işbirliği

Astrid Lindgren Vakfı desteğiyle Stockholm Kürt Kültür Vakfı ve Umut Işığı Kadın Kooperatifi’nin ortaklaşa çalışmaları sonucu oluşturulan Kürtçe Çocuk Kütüphanesi projesine İsveç Enstitüsü ve Kayapınar Belediyesi ile Olof Palme Uluslararası Merkezi de ekonomik ve sosyal katkıda bulunuyorlar.

Stockholm Kürt Kültür Vakfı Başkanı Salih İnce, Astrid Lindgren Çocuk Kültür Kitap ve Gelişimevi projesini evrensel çocuk hakları beyannamesinin 30. maddesi dayanılarak oluşturulduğunu belirtiyor.

Türkiye’nin Avrupa birliği üyeliği sürecinde kabul ettiği Kopenhag kriterleri çerçevesinde gerçekleşen kültürel haklarla ilgili iyileştirmelere katkıda bulunmak istediklerini söyleyen Stockholm Kürt Kültür Vakfı proje sorumlusu Hüsam Aslan ise proje için henüz sadece 3 yıllık ekonomik desteğin sağlandığı fakat kütüphane mekanın kalıcı olması için finansal kaynak aranmasına devam edildiğini açıkladı.

Kütüphane yetkilileri, çocukların dilsel gelişimlerine yönelik kültürel ve pedogojik etkinlikler düzenlemeyi ve çocuk edebiyatının tanınmış uluslararası yazarlarını bu etkinler çerçevesinde çocuklarla buluşturmayı hedefliyorlar.

2 ile 6 yaş arası için oyun odası

Kütüphanede Kürtçe’nin Türkiye’de en yaygın kullanılan Kurmanci ve Zazaki lehçelerine çevrilmiş dünya klasik çocuk edebiyatı klasiklerinin yanı sıra Türkçe çocuk masal kitaplarının bulunduğu ayrı bir bölümde yer alıyor. Kütüphanede 2 ile 6 yaş arası çocuklara hitap eden oyun odasının yanı sıra okuma salonları ve çalışma köşeleri bulunuyor.

Kütüphanenin açılışına İsveç Konsolosu Ingmar Karlsson, Anıka Svahnström, Astrid Lindgren’in kızı ve damadı Karin- Carl Olof Nyman çifti, İsveç Uluslararası Kütüphane Şefi Larry Lempert, çocuk edebiyatı yazarlarından Gunilla Bergstöm ile Jujja Wieslander, Olof Palme Uluslararası Merkezi temsilcisi Nivin Yosef, yazar Fırat Ceweri ve Suzan Samancı ile yerel yöneticilerinde aralarında bulunduğu konuklar katıldı.

İlk etkinlik “Kütüphane, Kültür ve Çocuk Edebiyatı” paneli

Kütüphane ilk etkiliğini yarın (7 Ekim) gerçekleştiriliyor. “Kütüphane, Çocuk ve Edebiyat konulu” panelin konuşmacıları İsveçli çocuk edebiyatçıları Gunilla Bergström, Jujja Wıeslander, Fırat Ceweri, Larry Lempert ile romancı Suzan Samancı. (ŞN/KÖ)

Kaynak: http://www.haberlink.com/